A roppant magabiztos zsidó megszállókat meglepte a Hamász fegyvereseinek harcmodora és heves ellenállása.
Egy veterán zsidó katona, aki rövid időre elhagyta a harci övezetet, a következőképpen nyilatkozott a Háárec című izraeli lapnak:
„Shujaiyeh-ben voltam (ahol a zsidók egész családokat mészároltak le), és soha sem láttam őket – a Hamászt – korábban így harcolni. Felszerelésük és taktikájuk a Hezbollahot idézi.” (2006 nyarán Izrael megtámadta Libanont, azonban a Hezbollah végül diadalmaskodott annak ellenére, hogy a libanoni civil áldozatok száma meghaladta az ezret. Akkor 33 nap alatt 121 zsidó terrorista halt meg, ám ennél jóval több Hezbollah-fegyveres vesztette életét – P.O.)
„Rakétacsapdák és távirányítású robbanószerkezetek mindenütt – ők pedig nem mozdulnak egy tapodtat sem, hanem harcolnak, ahelyett, hogy eltűnnének, mint ahogyan a múltban tették” – kesergett az izraeli agresszor.
Egy másik zsidó megszálló katonatiszt az alábbiakban foglalta össze tapasztalatait: „Ez nem katasztrófa, képesek vagyunk kezelni a helyzetet, és sokkal többet megöltünk közülük, mint ahány katona meghalt a mi oldalunkon – de bizonyosan egy fokkal feljebb vannak annál a szintnél, mint amit vártam. Nyilván tanultak a Hezbollahtól, valamint tőlünk.”
Perge Ottó - Háárec nyomán