Egyiptomi és palesztin tisztviselők helyi sajtójelentések szerint cáfolták hétfőn azt az izraeli médiában terjedő hírt, miszerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök jelentős területet ajánlott fel a Sínai-félszigeten a Gázai övezet kibővítésére.
Az izraeli katonai rádió szerint Szíszi 1600 négyzetkilométerről mondana le a palesztinok javára, amivel a Gázai övezet jelenlegi területe az ötszörösére nőne. Az újonnan alakuló körzet határain belül létrejöhetne egy független állam, amely teljes mértékben a palesztin hatóságok ellenőrzése alatt állna. Ugyanakkor a terv szerint a ciszjordániai palesztin városok csupán autonómiát kapnának, és Mahmúd Abbász palesztin elnök lemondana államalakítási ambícióiról a Jordán-folyó nyugati partszakaszán.
Az állítólagos egyiptomi indítvány alternatívát kínálna a közel-keleti viszályok egyik legkényesebb kérdésének megoldására is: a visszavágyó palesztin menekültek a többszörösére nőtt Gázai övezetben telepedhetnének le. A tervezetet az izraeli tudományügyi miniszter megfontolandónak minősítette, a Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali nacionalista párt frakcióvezetője pedig lelkesen üdvözölte azt.
Ugyanakkor az egyiptomi államfő hétfőn tagadta, hogy a fentiekhez hasonló ajánlatot tett volna Abbász legutóbbi kairói látogatása alatt - jelentette a Maszr al-Arabíja nevű egyiptomi hírportál. A Maan palesztin hírügynökség szerint Abbász hivatala is kreáltnak nevezte az egyes izraeli és palesztin sajtóorgánumok által terjesztett értesüléseket.
Az el-Balad egyiptomi hírtévé internetes oldalán két napja arról számolt be, hogy Abbász az említett indítványról az általa irányított Fatah párt tagjainak tartott egyik beszédében szót ejtett, de akkor azt egy magas rangú egyiptomi kormányképviselőnek tulajdonította.
Abbász pártja előtt határozottan elutasította a javaslatot, amely Giora Eiland volt izraeli biztonságügyi tanácsadó ötletének felelevenítése. Egy hasonló egyiptomi tervet a palesztin vezetők már 1956-ban elvetettek, és most is indokolatlan lenne a palesztin menekültkérdés megoldását a szomszédokra hárítani - közölte a palesztin elnök médiajelentések szerint.
(MTI)