Hétfőn Párizsban nemzetközi konferencia kezdődik az iraki és a szíriai, elsősorban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet területhódításai nyomán előállt válság és a teendők megvitatására. Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok rövidlátó politikájára jellemző, hogy a párizsi konferenciára nem hívták meg a Közel-Kelet térségi nagyhatalmát, az ILIÁ előidézte válság megoldásának egyik szóba jöhető kulcsfontosságú államát, az Iráni Iszlám Köztársaságot. Közben Teheránban befolyásos politikusok kijelentették: az arab és azon túl a muszlim világ nem kér az Amerika vezette Iszlám Állam-ellenes "rendcsinálásból".
Zoom
Az ILIÁ jelenlegi földrajzi kiterjedése Irakban és Szíriában (Fotó: Wikipédia)
A sí'ita Irán esküdt ellenfele az újdzsihadista, a vele szomszédos Irak és Szíria területéből egyre nagyobb országrészeket kiszakító Iszlám Állam (الدولة الإسلامية - Ed-Daulá el-Iszlámijjá) nevű terrorszervezetnek, amely egyértelműen szerves részét képezi a máig nem tisztázott körülmények között keletkezett El-Kái'dá iszlamista világszervezetnek. Ám amiképpen a szunnita muszlim, nem Amerika-barát arab országok (utóbbiakból nem sok van - H. J.) és politikai szervezetek, így Teherán sem szeretné, ha Washington szervezné és irányítaná a fentebb említett, egyébként valóban veszedelmes és kegyetlen Iszlám Állam elleni katonai koalíciót a Közel-Keleten. A nemzeti érdekeiket és az arab ügyet szem előtt tartó arab országok, illetve a sí'ita muszlim, ám perzsa Irán ugyanis tisztában vannak azzal, hogy ha Amerika a muszlim világban valahol katonailag beavatkozik, azzal vagy Izrael stratégiai és egyéb érdekeit szolgálja, vagy a saját szuperhatalmi érdekeit, vagy egyszerre mindkettőt.
Amint erről tegnapelőtt már hírt adtunk, az amerikai vezetés melletti Iszlám Állam-ellenes katonai koalíció gondolatát elutasítja a jelenleg éppen szabadlábon levő Ráed Szaláh, az izraeli Iszlám Mozgalom Északi Frakciójának vezetője is, mert úgy véli, hogy Washington az arab világ újbóli megosztásával kívánja megszilárdítani, tovább növelni befolyását a Közel-Keleten. Teheránban ugyanis még élénken emlékeznek arra, hogy Irán stratégiai és politikai szövetségese, Basár el-Ászád, Szíria törvényesen, legutóbb is meggyőző többséggel megválasztott elnöke rendszerének megbuktatására Washington még nem is olyan régen támogatást nyújtott különböző iszlamista terrorszervezeteknek, amelyek később szépen elvegyültek, beépültek a mára feltartóztathatatlannak látszó, gólemként randalírozó Iszlám Állam soraiba, amely egyre inkább gyarapítja az általa létrehozott Iraki és Levantei Iszlám Állam (الدولة الإسلامية في العراق والشام), magyar rövidítéssel: ILIÁ területét.

Áli Láridzsáni perzsa házelnök (Fotó: IRNA)
A perzsák azt sem felejtik el - amiképpen az arab államok sem -, hogy az Amerikai Egyesült Államok vezetésével a NATO 2003-ban "rendcsinálás", "a demokrácia elvitele" és már-már a keresztény Európát is veszélyeztető tömegpusztító fegyverek megsemmisítésének kinyilatkoztatott céljából rohanta le hadüzenet nélkül Irakot, akasztatta föl belső ellenségeivel az országában addig viszonylagos rendet tartó Szaddám Huszejn elnököt. Az El-Ká'idá, majd annak osztódásával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a nyugati világ "rendcsinálásának" jóvoltából ütötte föl fejét előbb Irakban, majd Szíriában. Amerika és nyugati szövetségeseinek "rendcsinálása" után alapvetően átrajzolódott az addig szunnita arab vezetésű Irak politikai, stratégiai és vallási térképe. A központi hatalom Bagdadban (ha egyáltalán még van ilyen...) a korábban másodhegedűs szerepét betöltő, ám az egységes Irak területén többségbe került sí'ita arabok kezébe került, s ezenkívül északon, az iraki Kurdisztánban megerősödtek a korábban Szaddám által szintén elnyomott szunnita kurdok.
Irán tegnap ismét Washington tudtára adta, hogy nem hajlandó részt venni az ILIÁ elleni katonai koalícióban, s ettől óva intette Amerikát is. Áli Láridzsáni, az iráni parlament elnöke tegnap a félreértések és a szándékos félremagyarázások elkerülése végett a Barack Obama elnöknek címzett üzenetében egyértelműen leszögezte: Szíria, s annak törvényesen megválasztott elnöke, Basár el-Ászád Irán szövetségese, ezért Washington a tűzzel játszik, ha az ILIÁ elleni föllépés címén bármilyen katonai műveletet végrehajt Szíria területén.

Áli Samháni
A perzsa házelnökhöz hasonló szellemben nyilatkozott, üzent Amerikának tegnap Áli Samháni, az Iráni Legfelsőbb Biztonsági Tanács titkára is. Samháni szerint az Irak és Szíria területén az ILIÁ ellen tervezett katonai műveletekkel Washington szeretné elterelni a világ közvéleményének figyelmét arról a tényről, hogy korábban felfegyverezte a Szíria törvényes kormányát megdönteni szándékozó különböző iszlamista terrorszervezeteket. Az iráni Áli Samháni és Áli Láridzsáni legutóbbi figyelmeztetését az váltotta ki, hogy Washingtonban bejelentették, hogy a Pentagon Szíria területén Damaszkusz beleegyezése nélkül is légicsapásokat fog mérni az ILIÁ-ra. (Amint azt Irakban már meg is tette - H. J.)
Hering J. - Kuruc.info