Az izraeli légierő lelőtt egy Szíriából Izrael felé tartó repülőgépet a Golán-fennsíkon, közölte kedd reggel a Jediót Ahronót című újság honlapja, az Ynet. Valószínűleg egy Damaszkuszból, a kormányzati erőktől a felkelők bombázására küldött MiG-21-es típusú szíriai harci repülőgép tévedt a körzetbe.
Zoom
MiG-21-es szíriai felségjelzéssel (illusztráció)
A Golán-fennsíkon, még szíriai terület felett az izraeli hadsereg egy azonosítatlan repülőgépet észlelt, melyet még az elválasztó vonal fölött való átrepülése előtt lelőttek kedden egy Patriot föld-levegő rakétával.
Valószínűleg egy Damaszkuszból, a kormányzati erőktől a "felkelők" bombázására küldött MiG-21-es típusú szíriai harci repülőgép tévedt a körzetbe. Az izraeli katonai szakértők kizárták, hogy pilóta nélküli repülőt lőttek volna le.
Nem először érintik Izrael területét a szomszédos Szíriában folyó "polgárháborús" összecsapások, a határon lévő Kuneitra tartományban dúló heves harcok. A terület többször is gazdát cserélt az utóbbi hónapokban, jelenleg a Bassár el-Aszad ellen harcoló csapatok - köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő iszlamista an-Nuszra Front - kezén van a Golán-fennsík egyébként szíriai ellenőrzés alatt álló (tehát nem az Izrael által 1967 óta megszállva tartott) része.
Augusztus végén Izrael felé tartott ebben a térségben egy drón, amely ellen szintén Patriot rakétát indított az izraeli hadsereg.
(MTI nyomán)
Frissítés: A lelőtt harci repülő két pilótája sikeresen katapultált és ejtőernyővel földet ért
Az izraeli légvédelem ma reggel lelőtte a szíriai reguláris hadsereg egyik Szuhoj típusú harci repülőjét, amely állítólag tévedésből behatolt "izraeli terület" fölé a Golán-fennsík északi részében. Az orosz gyártmányú repülőgépet Patriot föld-levegő rakétával lőtték le - jelenti az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva a Jediot Áháronot és a Válláh!Hádásot hírportál.
Zoom
Gomolygó füstoszlop a lelőtt gép fölött (Fotó: Jesájáhu Meranz)
Ma hajnalban a damaszkuszi és a teheráni kormány előzetes tiltakozása ellenére a Washington szervezte nemzetközi koalíció - egyelőre csak az amerikai hadsereg - Szíria területén is megkezdte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet katonai állásai, létesítményei és csapatösszevonásai elleni légicsapásokat. A katonai tevékenység az új fejlemény következtében fölélénkült egész Szíriában, így az Izraellel szomszédos, a zsidó állam által megszállt Golán-fennsík közelében is.
Izrael úgy veszi ki részét az Iszlám Állam elleni nemzetközi küzdelemből, "erősíti" a Washington által szervezett nemzetközi koalíciót, hogy ma reggel lelőtte az Iszlám Állam ellen élethalál harcot vívó szíriai reguláris hadsereg egyik, a megszállt Golán-fennsík határa közelébe került, vagy tévedésből annak légterébe behatolt (mert Basár el-Ászád elnöknek most kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy Izraelre támadjon - H. J.) Szuhoj típusú harci repülőjét. A korábbi izraeli jelentések MiG 21-es harci gép lelövéséről szóltak. Közben a Szíriai TV közölte, és képeket is sugárzott arról, hogy a lelőtt harci repülő két pilótája sikeresen katapultált és ejtőernyővel földet ért.
Zoom
A katapultált, bekarikázott szíriai pilóták ejtőernyővel (Fotó: Szíriai TV)
Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője természetesen azt közölte az izraeli és a nemzetközi sajtó képviselőivel, hogy a szíriai katonai repülő behatolt "Izrael légterébe" (ami ez esetben nem más, mint az 1967-ben megszállt, majd annektált szíriai Golán-fennsík - H. J.), ám az még nem világos, hogy a harci repülő ténylegesen behatolt-e az Izrael által megszállt Golán-fennsík légterébe.
Hering J. - Kuruc.info