/Bővített hír/
A svéd hadsereg bejelentette pénteken, hogy felhagyott a titokzatos - állítólag orosz - tengeralattjáró utáni kutatással a Balti-tengeren. Az oroszok leplezetlen gúnnyal kommentálták az eseményeket.

Egy lehetséges verzió
A hadsereg közleménye szerint az egy hete kezdődött kutatásban részt vevő hajók és haditengerészeti eszközök java része visszatért állomáshelyére, de meghatározott feladattal a térségben maradnak kisebb létszámú szárazföldi egységek.
A stockholmi szigetcsoportnál - amely az egyik legnagyobb ilyen képződmény a Balti-tengeren - több mint kétszáz svéd katona, továbbá aknakutató hajó és helikopter folytatott kutatást a tengeren múlt péntek óta. Előzőleg Stockholm "megbízható" információk birtokába jutott arról, hogy idegen tengeralattjáró vagy vízi járművet használó búvárok tevékenykednek a térségben. A svéd hadsereg nem hozott gyanúba egyetlen országot sem, de svéd katonai elemzők azt valószínűsítették, hogy Oroszország érintett a dologban.
Az orosz védelmi minisztérium szóvivője arra figyelmeztette Stockholmot pénteken, még a kutatás befejezésének bejelentése előtt, hogy a keresés kiszélesítése a levegőből feszültséget gerjeszt a balti térségben és aláássa a tengeri gazdasági tevékenységet. Igor Konasenkov ismételte leszögezte, hogy semmire sem fognak vezetni az "orosz nyom" megtalálására irányuló "alaptalan" svéd próbálkozások.
Zoom
Így is történhetett
Az oroszok a "varázslatos kémügyről": türelmetlenül várjuk a lebilincselő akció végkifejletét
"A stockholmi szigetvilág környékén észlelt orosz tengeralattjáróval kapcsolatos, szűnni nem akaró svéd találgatásokkal összefüggésben türelmetlenül várjuk a lebilincselő akció végkifejletét" - mondta iróniáját nem leplezve a szóvivő. Konasenkov "tragikomédiának" nevezte a svéd hadsereg akcióját, amely szerinte nem fog olyan "varázslatosan" véget érni, ahogyan indult.
A svéd sajtó azt feltételezte, hogy a partok közelében orosz titkosszolgálati akciót hajthattak végre, és egy orosz tengeralattjáró kísérletet tehetett arra, hogy kicserélje az elavult víz alatti felderítő berendezéseket, de nem kizárt az sem, hogy feladata a svéd flotta manővereinek megfigyelése volt. A lapok arról is írtak, hogy bajba került egy orosz tengeralattjáró, és a svéd hadsereg "elfogott" egy orosz nyelvű segélykérést, amely minden bizonnyal egy kalinyingrádi orosz bázisra irányult. Moszkvában ezt határozottan cáfolták.
Természetesen beindult az üggyel kapcsolatos nemzetközi mémgyár. Néhány ötletes kép a The Moscow Times angol nyelvű oldalán található.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: