Pénteken Izraelben és a megszállt palesztin területeken tüntetésekre, összetűzésekre került sor az izraeli hadsereg, a rendőrség és az őslakosok között. A Palesztin Nemzeti Hatóság központja, Rámalláh város közelében levő ciszjordániai Szilvád településen a megszállók pénteken emberrablással kezdték a napot, amely egész napos véres összetűzésekbe torkollott - jelenti a helyszínről a Palesztin Televízió, a Szilván Avvál helybeli Facebook-oldal és az El-Vádi hírportál.
Zoom
Sebesültet mentenek a társai Szilvádban (Fotó: Szilvád Avvál)
Amint arról már beszámoltunk: tegnap Palesztina-szerte tüntettek a palesztinok az El-Akszá mecset környékén végzett, s a palesztinok szerint a szent helyet veszélyeztető izraeli régészeti ásatások és más terepmunkák miatt. De leginkább az ellen tiltakoztak, hogy a Názáret melletti bibliai Kána városkában három nappal ezelőtt az izraeli rendőrség agyonlőtt egy palesztin férfit, majd halálának körülményeiről a hatóságok az izraeli politikusokkal karöltve összevissza hazudoztak. De nemcsak a tegnapi híreinkben említett Hebronban, Kelet-Jeruzsálemben és Umm el-Fáhemben voltak tüntetések, hanem a többi között a ciszjordániai Szilvád városkában is. Ez utóbbi településen lezajlott események krónikáját is vártuk a helyi (jeruzsálemi) tudósítóval büszkélkedő Magyar Rádiótól és az MTI-től, ám hiába. Az ilyesminek számukra nincs hírértéke.
Zoom
Hajnalban érkeztek Szilvádba az emberrablók (Fotó: Szilvád Avvál)
A Rámalláh közelében levő Szilvád ciszjordániai palesztin kisvárosba pénteken hajnalban betörtek az izraeli megszállók, majd letartóztattak, valójában otthonaikból elraboltak három palesztin fiatalt. Az emberrablás híre ezúttal is futótűzként terjedt a településen, s a helybeli fiatalok azonnal fölvették az egyenlőtlen erőkkel vívott küzdelmet a megszállókkal. A dzsipeken érkezett izraeli katonák a helybeliek csoportjait könnyfakasztógáz-lövedékkel, gumiköpennyel burkolt acélgolyóval, majd éles lövedékkel igyekeztek semlegesíteni. A palesztinok kővel és fémtárgyakkal dobálták a betolakodókat. A helybeliek ellenállása a péntek esti órákban is folytatódott, s a megszállók gumilövedékkel közelről fejbe lőtték és életveszélyesen megsebesítették Oszámá Baszíszu 37 éves szilvádi férfit, s további 10-12 palesztinnak közepes és könnyebb természetű sebesülést okoztak.
Zoom
Utcai harc a betolakodókkal Szilvádban (Fotó: El-Vádi)
A mintegy 6500 lelkes, muszlim és keresztény palesztinok által vegyesen lakott, a Rámalláh városához közeli Szilvád városka (بلدة سلواد) szülötte Hálid Más'ál, a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom Politikai Irodájának vezetője. Szilvád település termőföldjeinek tekintélyes részét, a megélhetésük forrását, úgy rabolták el az izraeli megszállók, hogy a palesztin földeket egyszerűen bekerítették a szomszédos Ofrá nevű zsidó település köré vont "biztonsági kerítéssel".
Hering J. - Kuruc.info