2019. március 22., péntek, Beáta, Csilla, Vazul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:19 Elhalasztják a Brexitet - ha a pokolbéli külön hellyel megkínált brit képviselők megszavazzák a leszavazott szerződést08:33 Kezdő még a pénzmosásban az érdi takarítónő08:10 Gázolásos támadás Kínában - hat halott, a sofőrt lelőtték07:59 Tűz ütött ki egy csurgói családi házban07:48 Bizalomvesztés miatt mondta le Boeing-rendeléseit az indonéz állami légitársaság07:31 Árvízvédelmi munkálatok kezdődtek Dél-Borsodban06:53 Pótlóbusz jár a 6-os HÉV vonalán a hétvégén22:57 Csak a szokásos alázás volt ma is a pályán a tótoktól22:41 Őrizetbe vette a hírszerzés Guaidó jobbkezét22:18 A dolgozók győzelmével ért véget a Hankook-sztrájk21:48 Száz liter fáradt olajat öntöttek egy árokba Egerben21:13 Egyiptomi késelt zsidókat - de nem valahol a két ország határán, hanem Amszterdamban20:58 Életpárti vélemény a lelkiismeret védelmében - olvasónk írása20:44 Az MTA "szabadságáért" tüntettek Budapesten19:55 Kuruc.info a Twitteren és az Instagramon - várjuk olvasóinkat!
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Elcsatolt részek ::

Ágyútölteléknek szánt kárpátaljai magyarok a debalcevói katlanban - a felkelők anyanyelvükön szólnak hozzájuk

Egyre kétségbeejtőbb a három oldalról bekerített Donyeck megyei Debalcevót (Gyebalceve) védő kormánykatonák helyzete. De a legkétségbeejtőbb az, hogy köztük vannak a 128. sz. kárpátaljai hegyi dandár tagjai is.
A felkelők arcvonalai mögé vakbélnyúlványként beékelődő hadszíntérről egymásnak szögesen ellentmondó hírek érkeztek az elmúlt napokban. A Donyecki Népköztársaság híradásai szerint már teljesen sikerült bekeríteniük az egykor 25 ezer lakosú iparvárost, míg a kormányzati források azt állítják, hogy folyamatos az összeköttetés a védőkkel.
Azt azonban ők is elismerik, hogy egyre nehezebb fenntartaniuk az utánpótlási útvonalakat, amelyet a felkelők két oldalról tartanak tűz alatt.
Kongatják a vészharangot
Az internetes közösségi oldalakon az ostromlott város védelmére hátrahagyott katonák, köztük a kárpátaljai dandár tagjainak hozzátartozói már napok óta kongatják a vészharangot.
Beszámolóik szerint a védők már nem csupán a nehéztüzérséget képtelenek használni, de a kézifegyverekhez való töltényből is kimerülőben vannak a készletek.
Zoom
A debalcevói hadszíntér - erről vajon volt-e szó az Orbán-Merkel-találkozón?
Ultimátum az elnöknek
A helyzet komolyságát támasztja alá, hogy Kárpátalja legbefolyásosabb politikusa, Viktor Baloga, aki a Juscsenko-érában betöltötte az elnöki kancelláriavezető tisztségét, ultimátumnak is beillő levélben figyelmeztette Petro Porosenko államfőt: ne engedje meg, hogy a város ugyanolyan halálkatlanná váljék, mint korábban Ilovajszk és Volnovaha.
Ellenkező esetben a kárpátaljai lakosság reakciója kemény és kíméletlen lesz – fogalmazott a honatya.
Zoom
Ddrónnal készített légi felvétel a harcok során elpusztított donyecki repülőtér irányítótornyának romjairól
Tíz kárpátaljai halt meg
Legalább három újabb magyar áldozata van a Donbaszban folyó harcoknak.
Az ukránok hivatalos veszteséglistáján a halottak származása természetesen nincs feltüntetve, és nem is vezetnek róla nyilvános statisztikát. A nevek alapján lehet következtetni arra, ki lehet magyar származású. A szombaton nyilvánosságra hozott 38 fős listán szerepel Kovács Dimitrij, Magyar Alekszandr és Takács András Jevgenyejevics neve.
Ungvári és munkácsi hírportálok nem hivatalos értesülései szerint a térségében az elmúlt néhány napban legalább 10 kárpátaljai katona vesztette életét, vagyis csaknem annyi, mint az előző esztendőben összesen.
Az ukrán vezérkar vasárnap elismerte, hogy a felkelők a sortüzek szüneteiben a közeli magaslatokról óriási hangszórókon keresztül biztatják megadásra a Walzmanék által golyófogónak odaparancsolt katonákat.
A szabad elvonulás lehetőségét az ukrán és orosz nyelvek mellett magyarul, lengyelül és románul is megismétlik. Ezzel párhuzamosan többnyelvű, hasonló tartalmú röplapokat is terjesztenek a városban, melyek közül egy magyar példány az Origó birtokába is eljutott.
Zoom
Frissítés: Népirtás: Kárpátaljáról kétszer annyi fiatalt soroznak be az ukránok
A Karpatskij Objektiv nevű ukrán portál által múlt pénteken közölt statisztika szerint Kárpátaljáról arányosan kétszer annyi fiatalt hívnak be, mint az ország megyéiből - közölte az Alfahír.
Zoom
Az összeállításból kiderül, hogy az 1,2 milliós Kárpátalja megyéből 2500 fiatalt kényszerítenek be a seregbe, ez a lakosság 0,24%-a. Ugyanez az arány országosan 0,11%. Hasonlóan magas arányszámot csak a nyugat-ukrajnai Voliny megyében találunk, ahol viszont a lengyel kisebbség van jelen.
(Kuruc.info - Origó - Alfahír nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready