A szíriai hadsereg előnyös pozíciókat foglalt el a fővárostól délre fekvő országrészben a vasárnap indított nagyszabású offenzívájában - jelentették szerdán sajtóforrások és megfigyelők.
A Deraa, Kuneitra és Damaszkusz tartományban folyó hadművelet célja a Damaszkuszt délről fenyegető felkelők elűzése és utánpótlásvonalainak elvágása. Szerdán sajtójelentések szerint három várost foglalt vissza a katonaság, köztük a 800 méter magasban fekvő, stratégiai jelentőségűnek mondott Deir al-Adaszt és a környező dombokat. "A szíriai hadsereg hadművelete a Hezbollahhal és Iránnal együttműködve folyik" - mondta az állami televízióban egy katonatiszt. Ez az első eset, hogy Szíria hivatalosan elismeri, hogy a katonaságát a Hezbollah és iráni tisztek támogatják.
Kuneitra tartományban a Hezbollah elit alakulatai haladnak az élen - mondta Rami Abdel Rahman, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) igazgatója, aki szerint a libanoni harcosok célja a Golan-fennsíkkal határos sáv visszaszerzése, és a Hezbollah ellenőrzése alá helyezése. Izrael szerint Irán a Hezbollah révén onnan akarja támadni az országot, amit a szervezet cáfol. Az OSDH becslése szerint Szíriában mintegy ötezer libanoni síita harcol a kormányerők oldalán.
A veszteségekről az ellenfelek független forrásból ellenőrizhetetlen adatokat közölnek. A SANA szíriai hírügynökség elesett lázadók tucatjairól adott ki jelentést, a Szabad Szíriai Hadsereg szóvivője pedig azt mondta, hogy 200 kormánykatona és libanoni milicista halt meg vagy sebesült meg a harcokban.
(MTI nyomán)