Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetbe vett 19 személyt, amiért bírálták az ukrajnai mozgósítást; az Unian riportere szerint ezt Petro Porosenko ukrán államfő jelentette be a kibővített kormányülésen.
„Két héttel ezelőtt kezdetét vette egy erőteljes kampány, egy Ukrajna elleni információs háború, mely arra tett kísérletet, hogy megakadályozza a mozgósítást. Ebben úgynevezett újságírók és úgynevezett közéleti személyiségek is részt vettek. És ez ugyanolyan veszélynek minősül, mint az ellenség a fronton. Az SZBU már megtalálta, hogy hol zajlott ez az ukránellenes tevékenység, és a mai napon őrizetbe vette a mozgósítás 19 aktív bírálóját. Megbízásomból az SZBU továbbra is folytatni fogja ezt a munkáját” – mondta Porosenko.
Az államfő elmondása szerint nem lesz semmilyen kompromisszum: „Ennek az ukránellenes tevékenységnek semmi köze nincs a szólásszabadsághoz. A mozgósítás a tervek szerint fog haladni.”
Az Unian korábbi, február 8-i beszámolója szerint Markijan Lubkivszkij, az SZBU vezetőjének tanácsadója bejelentette, hogy a hatóságok letartóztatták Ruszlan Kocaba újságírót, aki ukrán állampolgár. A nevezett újságíró a sajtón keresztül arra szólította fel az érintetteket, hogy bújjanak ki a mozgósítás alól, többek között közzétett egy videoüzenetet, melyben kérte az „adekvát embereket”, hogy utasítsák el a mozgósítást.
A gyanúsítottat, akit hazaárulással vádolnak, előzetes letartóztatásba helyezték.
(Olvasónktól, forrás itt)