"Magas rangú orosz tisztségviselők kijelentésével szemben, miszerint nincsenek Ukrajnában orosz fegyverek és katonák, február 12-re virradóan ötven harckocsi, negyven Grad, Uragan és Szmercs osztályú rakéta-sorozatvető, valamint páncélozott harcjárművek lépték át az orosz-ukrán határt az izvarinei ellenőrző pontnál", az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött Luhanszk megyében - sorolta kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, a Moszkva-barát szakadárok ellen vívott ukrán hadműveletek parancsnokságának szóvivője.
A tisztségviselő közlése szerint a szakadárok csapatokat és fegyverzetet vonnak össze Luhanszk és Debalceve térségében. Megerősítette, hogy Horlivka közelében egy településen ukrán egyenruhába átöltözött orosz katonákról kaptak jelentéseket, akik állítólag nehézfegyverekből álló katonai konvojokat kísérnek.
Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka közben arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy az ukrán katonák ostrommal bevették Donycek megyében Lohninove települést, amelynél a szakadárok elzárták az utat Artemivszk és Debalceve között. A Luhanszk és Donyeck között félúton, a szakadárok területébe mélyen beékelődő Debalceve környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a szakadárok. Előző nap a kijevi hadműveleti parancsnokság szerint 14-szer vették tűz alá rakéta-sorozatvetőkkel. Kijev tagadja azokat az orosz és szeparatista bejelentéseket, amelyek szerint sikerült volna a szakadár egységeknek körbekeríteniük a Debalcevét védő ukrán katonákat.
(MTI)