Továbbra is a négy éve tartó válság általános rendezését és Aszad távozását hajlandó csak elfogadni a "felkelők" szövetsége, akik nem is találkoztak Misturával, az ENSZ különmegbízottjával. Vasárnapi miséjén a pápa újfent kiállt az elhurcolt asszír keresztények mellett.
A helyi tűzszünetet Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szorgalmazza azzal a feltételezéssel, hogy ha Aleppóban ez sikerül, akkor meg lehet majd próbálni kiterjeszteni más városokra és körzetekre is, és ez elvezethet az általános rendezéshez. A múlt héten bejelentette, hogy a kezdeményezés támogatására a damaszkuszi kormány vállalta, hogy a kettéosztott város ellen nem vet be légierőt és tüzérséget hat héten keresztül. Mistura közölte, hogy tényfeltáró küldöttség megy rövidesen Aleppóba, de azt nem mondta meg, hogy mikor. Erről a szíriai külügyminiszterrel tartott megbeszélésén állapodtak meg.
Az aleppói "felkelők" és a város lakosainak képviselői szombaton tanácskozást tartottak a közeli Törökországban az ajánlatról, és vasárnap közölték, hogy elutasítják, és nem is hajlandók találkozni az ENSZ-megbízottal. Az elképzelései nem felelnek meg a nemzetközi határozatoknak, amelyek egy teljes jogkörrel felhatalmazott ideiglenes kormány létrehozását, valamint az Aszad-rendszer távozását irányozzák elő - üzenték.
Mistura vasárnap szolidaritását fejezte ki a szíriai asszír keresztény közösség iránt, amelynek 220 tagját elhurcolták az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet emberei. Az ENSZ-megbízott ellátogatott a közösség egyik, Damaszkusz melletti kolostorába. Az elraboltak kiszabadítása érdekében szíriai szunnita törzsi vezetők megpróbálták felvenni a kapcsolatot az IÁ-val, de egyelőre nem kaptak választ.
Az elhurcolt keresztények és más áldozatok mellett kiállt Ferenc pápa is a vasárnapi misén, és - mint mondta - szüntelenül imádkozik, hogy minél előbb érjen véget a "tűrhetetlen brutalitás" Szíriában és Irakban.
(MTI nyomán)