A svéd kormány bocsánatát fejezte ki, amiért Margot Wallström külügyminiszter közelmúltbeli megnyilvánulásai, amelyekben a szaúd-arábiai emberi jogi helyzetet bírálta, esetleg megsértették a közel-keleti királyságot vagy az iszlámot.
Az Al-Arabija hírcsatorna jelentése szerint Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy svédországi nagykövetét visszaküldi posztjára.
A diplomatát március elején rendelte haza a szaúdi monarchia az ellene irányult svéd bírálat miatt.
Frissítés: Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy visszaküldi Stockholmba nagykövetét, akit a hónap elején rendelt haza, miután Margot Wallström svéd külügyminiszter bírálta a szaúd-arábiai emberi jogi helyzetet – jelentette péntek este az al-Arabíja hírtelevízió.
A svéd külügyminisztérium nem erősítette meg a hírt, de annyit közöltek, hogy Stockholm rijádi nagykövete arról biztosította Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodót: Margot Wallström közelmúltbeli nyilatkozataival nem akarta megsérteni Szaúd-Arábiát vagy az iszlámot.
"Reméljük, hogy hamarosan viszontlátjuk a szaúdi nagykövetet Stockholmban, és a két ország kapcsolata visszatér a megszokott kerékvágásba" – írták a külügyi tárca közleményében.
Rijád a hónap elején rendelte haza nagykövetét Stockholmból, miután a tárcavezető a svéd parlamentben azt mondta, hogy Szaúd-Arábia megsérti a nők jogait. Wallström bírálta azt is, hogy Raif Badávi szaúdi bloggert, emberi jogi aktivistát tízévi börtönbüntetésre és ezer botütésre ítélték, továbbá "diktatúrának" minősítette a szaúdi királyságot.
A külügyminiszter szavai miatt Szaúd-Arábia március közepén megakadályozta, hogy Margot Wallström beszédet mondjon az Arab Liga kairói tanácskozásán, Svédország pedig bejelentette: felmondta az idén lejáró, több milliárd svéd korona értékű fegyverszállítási egyezményét Rijáddal.
(MTI)