Az ukrán Katasztrófavédelem hivatalos jelentése szerint szombat reggelre sikerült eloltani a csernobili lezárt övezetben hétfő óta tomboló kiterjedt erdőtüzeket. Radioaktív szennyezés nem történt.
A csernobili zóna tűzoltói helyi idő szerint szombat reggel 9 órakor közölték, hogy az erőmű körül kialakított 30 kilométeres sugarú övezeten belül már sehol sem észleltek tüzet. Jelenleg már csak két helyszínen izzik az avar és a tőzeg, ezeket azonban folyamatosan ellenőrzés alatt tartják: locsolják, illetve dolgoznak az elárasztásukon.
A szakszolgálatok mérési adatai alapján a tűzvész térségében a sugárzás szintje sem emelkedett lényegesen. A zónán belül 21 mikroröntgen/óra az átlag, miközben a megengedett egészségügyi határérték óránként 50 mikroröntgen. Kijevben 11 mikroröntgent mértek.
A katasztrófavédelem szakemberei jelenleg a tűz okát próbálják felderíteni. A lángok terjedésének jellegéből egyelőre továbbra is azt feltételezik, hogy a tüzeket vétkes hanyagság vagy szándékos gyújtogatás okozhatta – közölte az ukrán Fakti televízió híradója.
(Origó)
Kapcsolódó: