Ezren emlékeztek a kamikáze pilótákra Japánban. Az NHK japán közszolgálati televízió beszámolója szerint a megemlékezést az ország déli részén, a Kjúsú szigetén fekvő Csiranban tartották, ahonnan 439 kamikáze indult végső útjára a második világháború záró szakaszában végrehajtott, Japánban Tokkónak nevezett öngyilkos bevetések során.
A rendezvényen a néhai kamikázék hozzátartozói és más résztvevők imával emlékeztek a pilótákra és fehér krizantémokat helyeztek el emlékükre egy buddhista szentélynél.
"Megfogadjuk, hogy a békéért fogunk dolgozni, nem feledve a szörnyűséget, amit a Tokko által feláldozott fiatal emberek életével tettek" - mondta az NHK-nek egy 84 éves férfi, akinek testvére kamikázeként halt meg a második világháborúban.
Az öngyilkos támadásokat a második világháború utolsó hónapjaiban, a közelgő vereség miatti végső elkeseredésében indította a japán császári haderő: a pilótákat azzal bízták meg, hogy vezessék neki robbanószerrel megrakott gépeiket ellenséges amerikai hadihajóknak.
A bevetések során mintegy 4000 japán pilóta halt meg, de csak ötödük talált el amerikai hajót, a többieket lelőtték. Arról nem tudni, hogy pontosan hány amerikai halálos áldozatot szedtek az öngyilkos támadások.
Japánban augusztus 15-én emlékeznek meg a második világháborús vereség évfordulójáról. A környező országokban nagy figyelemmel kísérik a japán megemlékezéseket, miután Kína és Dél-Korea szerint Abe Sindzó konzervatív japán kormányfő megpróbálja kicsinyíteni a 20. század első felében Kelet-Ázsia jelentős részét lerohanó és gyarmati sorba hajtó szigetország "történelmi bűneit".
(MTI nyomán)