A "transzneműek jogegyenlőségére" hívták fel a figyelmet az idei homokos felvonuláson pénteken az izraeli Tel-Avivban.
A szervezők előzetesen száznyolcvanezres tömeggel számoltak Izrael és a Közel-Kelet "nemi másságot" támogató legnagyobb tüntetésén, amelyet tizenhetedik alkalommal rendeztek meg.
A menet résztvevői "színpompás tömegként" Tel-Aviv forgalmas útjain vonultak fel. A rendezvény hagyományosan éjszakába nyúló hatalmas tengerparti bulival ér véget, ahol a világ különböző részeiből érkezett vendégek együtt táncolnak, ünnepelnek és fajtalankodnak az izraeli buzikkal, valamint a szintén tömegesen megjelenő, elvileg heteroszexuális, de minden bizonnyal elmeháborodott fiatalokkal.
A rendezvény előtt Tel-Aviv számos utcája, üzlete, kávéháza, vendéglője is szivárványszínű zászlókat és díszítményeket tett ki szolidaritása jeléül: az utóbbi évtizedekben afféle népünnepéllyé vált a felvonulás, ahol együtt vonulnak a ferde hajlamúakkal a nemi egyenlőséget és a liberális világnézetet valló heteroszexuálisok is. (Mi csak támogatni tudjuk őket ebben.)
Idén a rendezvényt Ron Huldai, a város polgármestere nyitotta meg, és a menet díszvendége Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi osztrák győztese volt.
Péntek délelőtt a katonai rádióban az első "transznemű" - eredetileg lánynak született, de később magát férfinak tekintő - tiszt édesanyjával hangzott el beszélgetés, amelyben a kibucban élő anyuka azt mesélte el, miként támogatták számára is váratlanul gyermekének "nemi önkifejezését" katonai szolgálata során.
A fartúró világutazók 2011-ben Tel-Avivot választották a legjobb úticéllá, az OUT magazin pedig a Közel-Kelet "meleg fővárosává" minősítette a várost, ahol 2014-ben emlékművet emeltek a "nácizmus homoszexuális áldozatainak tiszteletére".
(MTI nyomán)