Több ezer baloldali görög szavazó kezdett tüntetést péntek este Athénban a parlamentnél, amely várhatóan még az éjjel szavaz a kormány új válságkezelő csomagtervéről.
A megmozdulás a hírügynökségek szerint kisebb arányú, mint a múlt vasárnapi népszavazás előtt tartott nagy tüntetések, de arra utal, hogy továbbra is komoly ellenállást váltanak ki a csütörtökön a hitelezőknek bemutatott, megszorításokat tartalmazó gazdasági reformjavaslatok.
Alekszisz Ciprasz miniszterelnök politikai támogatást kér az európai partnereknek ígért intézkedésekhez, amelyekért cserébe egy újabb, 53,5 milliárd eurós kölcsönt remél. A Görögország által javasolt reformintézkedések hároméves időtartamra szólnak, és egyebek mellett a nyugdíjak csökkentését és adóemelést irányoznak elő.
Ciprasz már megszerezte a centrista és a jobboldali parlamenti pártok támogatását, de saját pártjában, a baloldali Szirizában merev ellenállással kell számolnia. Egy baloldali politikus szerint a párt nem akarja bármi áron megtartani az eurót. Az új alku alapján nincs kilátás a növekedésre, és megszégyenít bennünket - mondta egy, a Sziriza balszárnyához tartozó politikus.
A tüntetők jelszavakat kiabálnak, s plakátokat mutatnak fel, amelyek szerint "Görögország nem gyarmat".
(MTI)