A tavaly július-augusztusi gázai konfliktusban izraeliek által indított támadások feltérképezését segítő online eszközt mutatott be az Amnesty International és a Forensic Architecture. Az eszköz célja, hogy elősegítse a háborús bűncselekmények és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének felderítését.
Zoom
A Gáza Platform lehetővé teszi a felhasználónak, hogy megismerje és kielemezze az Izrael 2014-es gázai katonai hadműveletével kapcsolatos anyagokat. A platformra eddig feltöltött adatok – amit az elkövetkező hónapokban továbbiakkal egészítenek majd ki – a támadásokból máris számos olyan mintát, rendszert rajzolnak ki, melyből most már a legnaivabbak is arra következtethetnek, hogy az izraeli erők súlyos és szisztematikus visszaéléseket követtek el.
„Eddig a Gáza Platform adja a legátfogóbb képet a 2014-es konfliktus során történt támadásokról. Lehetővé teszi, hogy több mint 2500 különálló támadást együtt vizsgálhassunk meg, elénk tárva ezzel a pusztítás óriási mértékét, amit az izraeli fegyveres erők végeztek Gázában tavaly nyáron, az 50 napos háború során” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjáért felelős igazgatója. „Azzal, hogy az egyes eseteket nem külön-külön kezeli, hanem rendszerbe foglalja, és megmutatja a támadások közötti összefüggéseket, a Gáza Platform képes felfedni az izraeliek által elkövetett támadások szisztematikus természetét. Célunk, hogy az eszközt az emberi jogi esetekben vizsgálódók értékes segítségévé tegyük, mely előrevisz a konfliktus során elkövetett visszaélések felderítésében.”
A Platform egy interaktív térképen rögzíti az egyes támadások idejét és helyét, majd különböző szempontok – például a támadás típusa, a becsapódás helye, a veszteség mértéke – szerint osztályozza azokat, s így kirajzolódik a támadások rendszere. Ahol lehetséges, ott fényképek, videók, szemtanúk vallomásai és műholdas képek is találhatók a támadásokról szóló adatok között. Az információ újszerű megjelenítési módjának és a digitális térképkezelési technológiának köszönhetően az eszköz felhasználói megnézhetik és áttekinthetik ezen anyagokat, valamint megfigyelhetik az izraeli erők tevékenységét és azok rendszerét a konfliktus során. A cél e rendszer felderítése és felfedése, ami segíthet annak kiderítésében, hogy bizonyos támadások a nemzetközi humanitárius jog megsértésének, esetleg háborús bűncselekménynek számítanak-e.
Kutatók egy csoportja Londonban és Gázában hónapok óta dolgozik azon, hogy összeszedjék és feltöltsék a platformra a Gázában tevékenykedő emberi jogi szervezetek, az Al Mezan és a PCHR palesztin emberi jogi központ által gyűjtött adatokat, illetve az Amnesty International által szolgáltatott információkat. A platform bemutatása csupán a projekt első lépése, a program hamarosan friss információkkal bővül, ahogy a konfliktushoz kapcsolódó bizonyítékok feldolgozása folytatódik.
A digitális korban az olyan emberi jogi válságok során, mint a tavalyi gázai konfliktus, az információgyűjtés megnövekedett sebessége és eszköztára óriási segítséget jelent. A multimédiás bizonyítékok a tények után a legfontosabbak annak kiderítésében, mi is történt az egyes esetekben.
(Híradó - The Independent nyomán)