Nyolcvanhat éves korában elhunyt hétfőn Samuel Pisar lengyelországi származású amerikai "holokauszt-túlélő", aki ügyvédként és íróként, illetve John F. Kennedy amerikai elnök tanácsadójaként vált ismertté. A hírt kedden közölte a Francia Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa.
Pisar 1929. március 18-án született a lengyelországi Bialystokban. Tizenhárom éves volt, amikor a majdaneki koncentrációs táborba, majd Auschwitzba és Dachauba deportálták. A tábor "felszabadításakor" 16 éves volt, emlékeit és életét a Vér és remény - Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig című - bizonyára az utolsó szóig igaz - könyvében írta meg.
Egyetemi docensként és ügyvédként épített karriert az Egyesült Államokban, a hatvanas években pedig Kennedy elnök külkereskedelmi tanácsadójaként dolgozott. Franciaországban becsületrenddel tüntették ki, az UNESCO jószolgálati nagykövete és "holokausztoktatásért" felelős különmegbízottja volt.
A francia államfő is megemlékezett Pisarról. "Rendkívüli sorsú férfi volt, aki az elmúlt évszázad tragédiáit egyedülálló bátorsággal és életvággyal küzdötte le, és előbbre vitte a világot" – méltatta őt Francois Hollande.
(MTI nyomán)