Az amerikai haditengerészet vizsgálatot indított a Pentagon főellenőréhez érkezett bejelentés ügyében, amely szerint a guantánamói bázison a katonai bíróság területén dolgozók között szokatlanul sok rákos megbetegedést észleltek.
Kelly Wirfel, a kubai területen működő amerikai bázis szóvivője kedden azt mondta, hogy komolyan veszik a bejelentést, de a vizsgálatnak még nincs eredménye.
A bejelentés szerint heten lettek rákosok azok közül, akik a támaszpont biztonsági létesítményeinek területén dolgoztak. Az érintettek mind viszonylag fiatal és korábban jó egészségnek örvendő emberek. Sürgetik az érintett terület kiürítését, valamint azt, hogy az egész bázist vizsgálják át, és nézzék meg, vannak-e rákkeltő anyagok.
Az elmúlt évtizedben körülbelül 200 ügyész, ügyvéd valamint más, a bírósági eljárásban részt vevő személy dolgozott a területen, ahol korábban repülőgép-üzemanyagot tároltak. A dokumentum szerint a megbetegedett emberek egyes régi épületekben azbeszttel kerülhettek kapcsolatba.
A bejelentés arra vonatkozó állítást nem tartalmaz, hogy a rák a fogvatartottakat is megtámadta volna, a guantánamói rabokat máshol őrzik ugyanis a 115 négyzetkilométeres bázis területén.
A guantánamói támaszponton folytatott katonai bírósági eljárásokat még jobban lelassítja, ha az egészségügyi kockázatokra vonatkozó bejelentés megalapozottnak bizonyul majd. A rákkeltő anyagoknak a normálisnál nagyobb koncentrációjára azonban szakértők szerint nagyon nehéz lesz majd bizonyítékot találni.
(MTI nyomán)