Egy napig sem bírta Horvátország a nyomást, fuldoklanak a migránsáradattól. Ennyire sem meglepő, hogy a bevándorlók sem bírták ki verekedés nélkül.
 
A határfolyón át vonulnának be Szlovéniába a kontinensfoglalók
Miután csütörtök délután leállt a vasúti forgalom Szlovénia és Horvátország között, a migránsok a Zágráb-Ljubljana autópályától északra fekvő Szutla folyón gyalog átkelve próbálnak Szlovéniába jutni - jelentette a 24 sata horvát napilap.
A szlovéniai Obrezje körzetében, közvetlenül az autópálya melletti szakaszon, csaknem száz illegális határsértőt tartóztattak fel a szlovén rendőrök péntekre virradóra. A migránsok egy része most a Szutla folyón gyalog próbál átkelni a határon.
Azokat az illegális határsértőket, akik nem kérnek Szlovéniában menedékjogot, a hatóságok visszatoloncolják Horvátországba.
A legújabb adatok szerint eddig több mint 14 ezer illegális bevándorló lépett Horvátország területére.
Tüntettek Pélmonostoron a betolakodók, mert nekik joguk van Európára
Rövid ideig tüntettek a migránsok a magyar határ közelében lévő, kelet-horvátországi Pélmonostor (Beli Manastir) vasútállomásán, majd több százan gyalog indultak el délnek, Eszék irányába - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken az MTI-vel.
Nem indulnak és érkeznek vonatok a pélmonostori vasútállomásra, amelyet körülbelül kétezer migráns foglalt el péntek délelőtt. Az illegális határsértők tömegesen tódulnak fel azokra a vasúti kocsikra, amelyekkel az éjszaka, a szerb-horvát határ melletti Tovarnikból érkeztek meg.
Az M1 helyszínen tartózkodó tudósítójának a vasútállomás főnöke azt mondta, nem tudják, mitévők legyenek, Zágrábból várnak utasítást, hogy indítsák-e a vonatot. Eközben több száz migráns gyalog indult el visszafelé a magyar határtól Eszékre, hogy onnét próbáljon meg eljutni Zágrábba, majd tovább Szlovéniába.
A Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy Tovarnikban még mindig több ezer migráns tartózkodik. Onnét is gyalogosan próbálnak meg Eszékre eljutni, a vasúti sínek mellett gyalogolnak az ország nyugati része felé.
Ismét a betolakodók szabad átvonultatását ígérte a horvát miniszterelnök
Horvátország nem tartóztatja fel a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra - közölte Zoran Milanovic miniszterelnök pénteken Zágrábban, rendkívüli sajtótájékoztatón.
Kijelentette: "Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a migránsok, mert mi nem vagyunk célország".
"A szomszédaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország" - mondta a korábbi melldöngetés után immár durcás kormányfő, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot.
Az M1 információi szerint Magyarország felé terelik, szállítják buszokkal, vonatokkal a migránsokat, mert ahogy Milanovic fogalmazott, "közelebb van, mint Szlovénia".
(Kuruc.info - MTI nyomán)
Frissítés: Mivel "van eszük", szervezetten szállítják a magyar határra a regisztrálatlan migránsokat
A miniszterelnök azt iselmondta, hogy Horvátországban szeretettel fogadják a menekülteket. Innen tovább utazhatnak, mert ők Nyugat-Európába akarnak eljutni, de az újonnan érkezőket már nem tudják regisztrálni és elszállásolni, ezért áttérnek a "B-tervre". Milanovic részleteket erről nem kívánt elárulni, de sejttette, hogy a menekültek átengedéséről és ellátásáról van szó, a horvát hatóságok nem fogják megakadályozni a belépésüket az országban, de a kilépésüket sem.
"Horvátország megmutatta, hogy van szíve, és emberségesen viselkedik, de emlékeztetnünk kell szomszédjainkat arra, hogy eszünk is van, és tudjuk, mi az érdekünk, valamint, hogy milyen biztonsági kockázataink vannak" - hangsúlyozta.
Kétszer is elhangzott a sajtótájékoztatón az az újságírói kérdés, hogy amennyiben Horvátország nem akar hot spottá válni, merre fogja irányítani a menekültáradatot? Milanovic mindkét alkalommal burkoltan utalt arra, hogy a magyar határhoz.
Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta: "Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van".
Az al-Dzsazíra pánarab televízió újságírója azt kérdezte tőle, hogy a horvát kormány tervezi-e a migránsok regisztráció nélküli, szervezett átszállítását a magyar határhoz?
"Mi mást tehetnénk? Veszélybe sodorjuk a horvát gazdaságot, a turizmust, a forgalmat?" - válaszolta a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy lehet-e rendbontásra számítani a magyar-horvát határon, azt mondta: "Majd meglátjuk". Hozzátette, hogy ott lesz az összes médium.
Milanovic szerint a határokat fizikailag csak úgy lehet lezárni, ha falakat építenek, amit pedig Horvátország nem fog megtenni. Ezt beszédében többször is hangsúlyozta.
A miniszterelnök azt is elmondta, hogy nem érti, Görögország miért nem tartja be az uniós szabályokat, és Európa ezt miért engedi meg neki. Hangsúlyozta, hogy a migránsok feltartóztatása a török partok és a görög szigetek között nem lenne nehéz feladat, és ehhez Horvátország is segítséget tudna nyújtani hajóival.
(MTI)
2. frissítés: Az ellenzék szerint egy "eltélyedett ember" vezeti Horvátországot
A legnagyobb horvát ellenzéki pártot, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) sokkolta a miniszterelnök bejelentése a migránsválság megoldásáról - közölte a horvát sajtó pénteken.
Gordan Jadrankovic szóvivő a Nova TV híradójának úgy nyilatkozott, hogy Horvátországot egy "eltévelyedett ember" vezeti, aki nem tud megbirkózni a kialakult helyzettel.
A kormánynak nem volt terve és most sincs, hogy megoldja a válságot - mondta.
Figyelmeztetett, hogy a helyzet kaotikussá vált, a miniszterelnök pedig ahelyett hogy megoldaná, "leszámol, fenyegetőzik és vádaskodik".
"Nem lehet megoldást találni a válságra a szomszédos országok nélkül"- mondta, majd hozzátette: a miniszterelnök erővel a szomszédos országok felé akarja terelni a migránsokat, ami nem vezet semmi jóra. A helyzet sokkal összetettebb, mint az elmúlt napokban volt - szögezte le.
A HDZ felszólította a kormány, hogy léptessen életbe tejes határzárat Szerbiával, mint ahogy azt más uniós országok is tették, amelyek tagjai a schengeni övezetnek, és vezényelje ki a hadsereget az országhatárra.
(MTI)
Kapcsolódó friss:
Korábban írtuk: