A horvát határok lezárását helyezte kilátásba a Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön.
Zoom
"Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban! Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket" - mondta Ostojic az index.hr hírportál szerint. Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába.
"Nekünk úgy kell eljárnunk a migránsokkal szemben, mint olyan országnak, amely tagja az Európai Uniónak" - hangsúlyozta. A miniszter utalt arra, hogy ha volna személyi okmányuk, útlevelük és vízumuk a bevándorlóknak, probléma nélkül átutazhatnának az országon.
"Addig azonban nem mehetnek tovább, amíg a menekültügyi eljárást le nem folytatjuk, és az is biztos, hogy egy ország sem fog beengedni ekkora embertömeget" - tette hozzá. A horvát belügyminisztérium adatai szerint csütörtökön 19 óráig 9200 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.
(MTI)
Frissítés: Már zár alatt a határátkelőhelyekhez vezető közutak, Szlovénia nem fogad vonatot Zágrábból
A horvát rendőrség bejelentette csütörtök este, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös összesen nyolc határátkelőhelyről héthez vezet. Szlovénia pedig csütörtök estétől péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra.
A Szerbiával közös horvát határ szóban forgó hét átkelőhelye között van Tovarnik, ahol az utóbbi két napban a legtöbb migráns lépett be Horvátországba Szerbiából. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba - tette hozzá a horvát rendőrség.
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter nem sokkal korábban határzárat helyezett kilátásba arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns - 8000 - érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába.
A szlovéniai Dobovánál a rendőrség megsokszorozott gyalogos járőrökkel és helikopterekkel ellenőrzi a Horvátországgal közös zöldhatárt.
A Reuters hírügynökség egy tévés forgatócsoportjának tagjai látták a dobovai vasútállomáson, amint néhány ember az ablakokon át megpróbálta elhagyni azt a Zágrábból érkező és Zürichbe tartó vonatot, amelyen mintegy 150, úti okmány nélküli migráns volt, és amelyet a szlovén hatóságok megállítottak. Rendőrök megakadályozták a migránsokat a szerelvény elhagyásában.
A szlovén határrendészet szóvivője közölte, hogy a Horvátországból érkező migránsokat a lehető legrövidebb időn belül visszaküldik. Napközben 24 migráns az obrezjei határátkelőnél, az A2-es autópályán gyalog akart bejutni Szlovéniába, de őket is visszaküldték - tette hozzá.
Ez a mintegy 150 fős volt az eddigi legnagyobb betolakodócsoport, amely Szlovéniába érkezett az Európát sújtó migrációs válság kezdete óta. Csütörtök napközbeni horvát és szlovén médiajelentések szerint összesen 500-600 migráns tart Szlovénia felé, többségük éjszaka érhet a határra.
Zoom
Vonattal lopná be magát Európábaa a sáskahad
A szlovén hatóságok közölték, hogy nem fogják hagyni a migránsok ellenőrizetlen ki-beáramlását, és biztosítani fogják belépésük megfelelő felügyeletét. A migránsok érkezésére készülve a határ mentén - amely egyúttal a schengeni övezet külső határa is - már kijelölték a tervezett regisztrációs pontokat és fogadóállomásokat.
Mirko Cerar kormányfő leszögezte, hogy országa biztosítani fogja a schengeni határt Horvátország felé. A szlovén határőrség vezetője, Peter Skrebl pedig úgy fogalmazott, Szlovéniában nem fognak ezrek gyalogolni az autópályán. A rendőrség közlése szerint a határt illegálisan átlépőket visszatoloncolják Horvátországba, hacsak nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovénia területén.
A menedékkérők az után indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.
Az Európai Uniónak egyértelmű álláspontot kellene kialakítania a migrációs válsággal kapcsolatban, és politikai akarat kell a krízis megoldásához - jelentette ki csütörtökön újságírók előtt Aleksandar Vulin szerb munka-, foglalkoztatás- veterán- és szociálisügyi miniszter, hozzátéve: annak nincs értelme, hogy Görögország átjáróház az úti okmányok nélkül utazók számára, Magyarország pedig "nem enged be senkit, még a dokumentummal érkezőket sem".
Vulin elmondta, hogy a jövő héten Brüsszelben találkozni fog az Európai Bizottság tisztségviselőivel, és tárgyalni fognak azokról a problémákról, amelyek Szerbiát érik a menekültválságban, valamint a problémákkal felmerülő költségekről.
"Felkészülünk arra, hogy Bulgária felől is érkezik egy nagyobb migránstömeg. Szerbia azonban nem épít állandó elhelyezési központot a migránsok számára. Szerbia nem egy gyűjtőközpont vagy egy koncentrációs tábor, és senkit nem kényszerít maradásra. Viszont a területén mindenkinek megad mindent, amit kötelessége megadni, mert ezt teszi egy emberséges társadalom, mint amilyen a mienk" - jelentette ki a miniszter.
Norvégia 7,3 millió eurót adományoz Szerbiának és Macedóniának a menekültválságból fakadó gondjaik enyhítésére - jelentette be csütörtökön Berge Brende norvég külügyminiszter. Az összeg felét Szerbia kapja a menekültfogadási rendszer javítására még a tél előtt, a másik felét pedig mindkét ország kapja rendkívüli helyzetek kezelésére - tette hozzá. Brende hízelegve dicsérte a szerb kormányt, a civilszervezeteket és a magánszemélyeket, amiért "az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére nagylelkűen segítenek" a rengeteg oda érkező betolakodónak.
(MTI korrigálva)
Korábban írtuk: