Bombával megrakott autóval rontottak egy belga laktanyára, a támadó elmenekült. Lövések is dördültek, amikor az autós megpróbálta áttörni a laktanya kerítését hétfőn - közölte a belga ügyészség.
Az incidens a Brüsszeltől délre fekvő Namur közelében történt. A támadásban nem sérült meg senki - írja az MTI.
Hivatalos források további részletekkel nem szolgáltak, ugyanakkor a La Libre Belgique (lalibre.be) című belga hírportál úgy tudja, hogy az őrség lövéseit követően a csuklyát viselő támadó elmenekült.
Az RT viszont úgy tájékoztat, hogy a támadó nyitott tüzet a laktanya bejáratánál, amit a hatóságok viszonoztak. Ezt követően menekült el a csuklyás.
Zoom
A hátrahagyott autójában bombaszerkezetet is találtak. Egyelőre nem tudni, mi volt a támadás indítéka.
A bázis mintegy 650 katona otthonául szolgál.
Frissítés: Elfogták a támadót - Belgiumot az IÁ egyik legnagyobb toborzó bázisaként tartják számon
Rövid hajtóvadászat után elfogták hétfő délelőtt azt a férfit, aki egy autóval megpróbálta áttörni egy laktanya kapuját a belgiumi Namurban. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy bomba volt a kocsiban, amit végül egy külvárosi területen találtak meg. A támadó kihallgatását megkezdték, az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.
A csuklyát viselő ismeretlen autósra azonnal tüzet nyitott az őrség, amikor megpróbált behajtani a laktanyába.
Az ügyészség szerint az elkövetőnek nem voltak társai, a támadásban nem sérült meg senki.
A rendőrség nem erősítette meg az első híradásokban napvilágot látott feltételezést, amely szerint a támadó autójában bomba volt.
A Namur melletti Flawinne-ban egy kommandós zászlóalj 650 katonája állomásozik. A kaszárnya környékét a rendőrség lezárta a támadás után, a terület fölött helikopter körözött.
Belgiumot a lakosság számához képest az Iszlám Állam egyik legnagyobb toborzó bázisaként tartják számon. Egy ENSZ-munkacsoport jelentése szerint az országban legalább ötszázan csatlakoztak szíriai és iraki fegyveres csoportokhoz. A hatóságok szerint különös aggodalomra ad okot a szélsőségesek esetleges hazatérése.
(MTI - ATV - RT nyomán)
Kapcsolódó: