A második világháború óta most először fog újra megjelenni Hitler személyes hangvételű műve Németországban.
A könyv a müncheni székhelyű Kortárs Történelmi Intézet (Institute of Contemporary History) gondozásában készül napvilágot látni. Andreas Wirsching szerkesztő már hat éve dolgozik a projekten, az újrakiadást ellenző kritikákat pedig azzal hárítja el, hogy a műhöz olyan kommentárokat fűznek, amelyek "széttörik a könyv mítoszát a valóságot bemutatásával" – szerepel a brit The Telegraph cikkében.
A terv persze kiváltotta a zsidók tiltakozását, szerintük ugyanis a könyv "veszélyes nézeteket tartalmaz, ezért soha nem kéne újra megjelentetni".
"A Mein Kampf (Harcom) nemcsak a náci ideológia alapjának számít, hanem szimbólum is, és a Harmadik Birodalom egyik utolsó ereklyéje" – magyarázza a projektért felelős történész Christian Hartmann a kiadás okát.
Az újranyomásra egyébként azért választották 2016 januárját, mert akkor járnak le a második világháború után a szövetséges erőknek átadott szerzői jogok. Az "áldozatokra való tekintettel" a Nyugat hetven évig elutasította az újrapublikálást. A szerzői jogok lejártával ez azonban már nem marad tovább hatályban.
(Híradó nyomán)