A liberális fősodrat által szélsőjobboldaliként félt Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom (németül rövidítve: Pegida) tüntetésén több százan vettek részt Köln belvárosában - írja az RT.com.
Amiatt tiltakoztak, hogy szilveszter éjjel a kölni főpályaudvar és dóm mellett összegyűlt ezres tömegben nőket bántalmaztak, zaklattak szexuálisan és raboltak ki. Nagyon durva volt a helyzet, volt olyan rendőr, aki attól félt, valaki meghal. Az esetet először elhallgatták, az is csak napokkal később derült ki, hogy a gyanúsítottak többsége menedékkérő, akik közül néhányan frissen érkeztek Szíriából. A kölni rendőrfőnököt idő előtt nyugdíjazták. A legutolsó adatok szerint 32 támadót azonosítottak, közülük 22 menedékkérő.
Zoom
"Náci" álláspont
Zoom
Nem mindenki tolerálná a nőket érő támadásokat
A szombati tüntetésen a demonstrálók Angela Merkel német kancellár távozását követelték.
A szombati demonstráción a rendőrök vízágyút és paprikasprayt vetettek be, miután a tüntetők megdobálták a rendőröket petárdákkal és sörösüvegekkel, amit jogállamban csak a betolakodóknak szabad, nekik akár vérlázító előzmények nélkül is.
Zoom
Ahogy a hazafiakat, úgy árasztják el Európát is Merkelék
A kölni rendőrség beállítása szerint 1700 tüntető volt, minden második „erőszakoskodó huligán”. Miután a rendőrség készült arra, hogy a tüntetés elfajul, 1700 rendőr vonult fel. A szemtanúk szerint többen megsérültek, van, aki szerint egy újságíró is. A rendőrség végül erőszakos cselekmények miatt feloszlatta a demonstrációt.
Zoom
Az agyhalottak most sem hiányozhattak
Ellentüntetők is voltak, akik azt kiabálták, „náci disznók”, valamint „nácik takarodjatok”, és „a fasizmus nem egy vélemény, hanem bűncselekmény.” A két csoportot nagy erőkkel tartották egymástól távol a rendőrök.
Az észak-rajna-vesztfáliai városban mintegy kétezer baloldali aktivista - többségében nő - is tüntetett szombaton a főpályaudvarnál, a támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen.
Az RT.com négyórás videófelvétele a teljes Pegida-rendezvényről:
(MTI nyomán)