Nimer Báker en-Nimer szaúd-arábiai sí'ita vallási vezető kivégzése és Rijád egyre intenzívebb katonai beavatkozása a Jemenben zajló polgárháború menetébe az elmúlt héten még inkább elmérgesítette a szunnita Szaúd-Arábia és a sí'ita Irán közti viszonyt. Szaúd-Arábia Amerika és Izrael támogatásával szeretne a közel-keleti térség hatalmi tényezőjévé válni, s vágya megvalósításának legnagyobb ellenzőjét Teheránban látja. A szaúd-arábiai hadügyminiszter mai pakisztáni látogatásakor a vendéglátó ország vezérkari főnöke Rijád védelmében valójában megfenyegette Iránt – jelenti az AP Iszlámabádból.
Zoom
Muhámmád Bin Szalmán és Rahíl Saríf tábornok ma (fotó: AP)
Szaúd-Arábia az amerikai fegyverek és a politikai támogatás tudatában az utóbbi hónapokban egyre inkább magabiztosnak látszik. A Perzsa-öbölben fekvő Bahrájn arab országot uraló szunnita monarchiát Rijád fegyveres terrorral, zsoldosokkal védi meg az elégedetlen helybeli, a lakosság többségét képező sí'itákkal szemben. Az Arab-félsziget dél-nyugati fertályában levő, polgárháború szabdalta Jemenben a jogaikat követelő sí'ita-zajdita húszik felkelését Szaúd-Arábia arab katonai koalíció élén agresszióval, sorozatos terrorbombázással kívánja elfojtani. Letűnt korok módszereit alkalmazó, a rabszolgaság bizonyos változatát manapság is fenntartó Szaúd-Arábia egy héttel ezelőtt közönséges terroristákkal és bűnözőkkel egy kalap alá véve teketóriázás nélkül kivégezte (lefejezéssel) a királyság keleti területén élő, ott többséget képező sí'iták polgárjogi harcosát, nagy tekintélyű vallási vezetőjét, Nimer Báker en-Nimer sejk, ajatollahot.
Zoom
Bin Szalmán és Rahíl Saríf találkozója tavaly novemberben
A teheráni külügyminisztérium a szaúd-arábiai sí'ita vallási vezető, Nimer Báker en-Nimer sejk, ajatollah kivégzése után csak Allah valószínű büntetését helyezte kilátásba Amerika és Izrael szövetségesének, ám Rijád ezt is komoly fenyegetésként értelmezte, s ezért a közeli és távolabbi szövetségeit csatasorba állítva igyekszik kivédeni Irán esetleges válaszlépését. Rijád szunnita nagy barátja, a második világháború után, 1947-ben, összetákolt Pakisztán vezérkari főnöke néhány órával ezelőtt igen erőteljes válaszlépést helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irán valamilyen módon megbosszulná a szaúd-arábiai sí'ita vallási vezető kivégzését.
Zoom
Amerikai és izraeli zászlót égetnek Teheránban Nimer Báker en-Nimer kivégzése után
Muhámmád Bin Szalmán herceg, az agg Szalmán Bin 'Ábd el-'Ázíz király fia, Szaúd-Arábia kardoskodó hadügyminisztere ma meglátogatta országa szövetségesét, Pakisztánt. A szaúd-arábiai hadügyminiszter Rawalpindi városában ellátogatott egy helyőrségi laktanyába, ahol vendéglátója, Rahíl Saríf tábornok, a pakisztáni hadsereg vezérkari főnöke az iráni-szaúd-arábiai feszült viszonyt érintve kijelentette: „A Szaúd-Arábia területi integritását veszélyeztető bármely fenyegetés Iszlámabád (Iszlámváros, Pakisztán fővárosa – H. J.) erőteljes válaszlépését vonja maga után”.
Szaúd-Arábia és az atombombával is rendelkező Pakisztán katonai és politikai együttműködésének erősödésére utal, hogy Rahíl Saríf tábornok, a pakisztáni hadsereg vezérkari főnöke az elmúlt hónapokban gyakran tárgyal magas rangú szaúd-arábiai katonai és politikai vezetőkkel, legutóbb például tavaly november elején járt Rijádban, ahol Muhámmád Ibn Szalmán hadügyminiszteren kívül Szalmán Bin 'Ábd el-'Ázíz király is fogadta az El-Jámámá Palotában.
Hering J. - Kuruc.info