Újabb palesztin fiatalt lőttek agyon pénteken izraeli katonák, miután a fiú több társával Molotov-koktélt akart dobni egy katonai terepjáróra - jelentette az izraeli média. Az incidens a Hebrontól öt kilométerre lévő Halhulban történt.
A katonai rádió jelentése szerint emellett pénteken hét ciszjordániai család kapott értesítést, hogy házaikat hamarosan lebontják, mert családtagjaik részt vettek izraeliek halálát okozó merényletekben.
Az izraeli hatóságok a Jediót Ahronót című újság honlapjának értesülése szerint átadták családjaiknak annak a három merénylőnek a holttestét, akik szerdán Jeruzsálemben a Damaszkuszi kapuban megöltek egy izraeli határőrt - és megsebesítették két társát -, mielőtt őket is agyonlőtték.
A holttestek átadása az MTI szerint "békülékeny gesztusnak számít", ugyanis az izraeli hatóságok számos merénylő holttestét visszatartják, mert tömegtüntetéssé fajuló temetésektől tartanak.
Mindhárom szerdai merénylő Ciszjordánia északi részéről, a Dzsenín melletti Kabatia nevű településről utazott Jeruzsálembe. Kabatiát már második napja zárlat alatt tartja az izraeli hadsereg.
A biztonsági erők emellett péntekre virradóra őrizetbe vettek nyolc körözött palesztint különböző ciszjordániai éjszakai razziákon.
(MTI nyomán)
Frissítés: Júszef el-Kudszi beszámolója: Tizennégy éves palesztint gyilkoltak az izraeli megszállók a ciszjordániai Halhúlban
Halhúl ciszjordániai városban ma délelőtt az izraeli megszállók agyonlőttek egy tizennégy éves palesztin fiút, míg egy másikat megsebesítettek. A palesztinok szerint a fiút a katonák egyszerűen kivégezték, míg az izraeli hadsereg szóvivője azt állítja, hogy a katonák meglátása szerint éppen Molotov-koktélt akart dobni rájuk, ezért lőttek - adja hírül a Má'án Palesztin Hírügynökség, a Palestine News és a Halhúl El-Án (Halhul Most) városi hírportál.
Zoom
Az agyonlőtt palesztin fiú levetkőztetett holtteste megszállókkal
A Hebrontól északra levő Halhúl palesztin város határában a megszálló izraeli katonák ma délelőtt agyonlőttek egy Aajszám Iszmá'íl el-Bu nevű tizennégy éves palesztin fiút, míg a nála két évvel fiatalabb, Vádzsdi Júszef el-Bu nevű unokaöccsét megsebesítették és letartóztatták. A Palestine News hírportál által kitakarás nélkül kitett fényképen látható, hogy a felvétel idején már az izraeli katonák vizsgálják a haláleset körülményeit..., miközben a holttest le van vetkőztetve.

A megsebesített palesztin letartóztatása
A Má'án Palesztin Hírügynökség információja szerint az izraeli hadsereg szóvivője azt állítja, hogy az agyonlőtt és a megsebesített két fiatal éppen Molotov-koktélt szándékozott hajítani a katonákra, akik ezért voltak kénytelenek tüzet nyitni rájuk. A Palesztin Vörös Félhold szóvivője a betlehemi hírügynökségnek elmondta: az izraeli katonák megakadályozták, hogy a palesztin mentősök megközelítsék a később meghalt, illetve a sebesülten letartóztatott palesztin fiatalt (Tegnapelőtt is ezt tették a jeruzsálemi Damaszkuszi kapunál, amikor a három meglőtt palesztinhoz nem engedték oda a mentősöket, amíg azok meg nem haltak - J. K.)
A Halhul El-Án hírportál közzétett egy fényképet, amelyen az életben maradt, 12 éves, megsebesült fiút megkötözve, szemét bekötve vezetik az izraeli megszállók.