Legalább egy ember meghalt a német főváros nyugati részén, Charlottenburg kerületben, amikor kedd reggel bomba robbant egy autóban.
A robbanásban többen megsérültek, bombaszakértők vizsgálják a helyszínt.
Frissítés: a tervezett időpont előtt léphetett működésbe a robbanószerkezet
Pokolgép robbant egy autóban Berlinben - jelentette a BBC is. Értesüléseik szerint a detonáció menet közben következett be, erejétől az autó a levegőbe emelkedett, a sofőr pedig meghalt.
Zoom
A rendőrség megerősítette, hogy robbanószer lépett működésbe, és azonnal elkezdték átvizsgálni az autót, találnak-e további veszélyes anyagot.
Zoom
A környéken élőket felszólították, hogy zárják be az ablakokat, és húzódjanak lakásaiknak az utcától távolabbi részeibe.
(CNN - Híradó - HVG nyomán)
2. frissítés: szervezett bűnözői körök
A Bild és a Spiegel is úgy tudja, hogy a hatóságok inkább a szervezett bűnözést gyanítják a háttérben, nem pedig terrorizmust vagy kémkedést. A rendőrség is közölte később, hogy semmi nem utal terrorcselekményre.
A Spiegel információi szerint az áldozat egy 43 éves berlini férfi, akinek már priusza kábítószerkereskedelem miatt.
(Origó)
3. frissítés: "törökösen hangzik"
Felrobbantottak egy autót kedden Berlinben. A rendőrség szerint semmi nem utal terrortámadásra, az áldozat egy "migrációs hátterű" férfi.
Az autó a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet.
A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. A környéket lezárták, a roncsokat tűzszerészek vizsgálják. Egyelőre nem tudni, hogy a robbanószerkezet a gépkocsi belsejében volt-e vagy kívülről erősítették rá.
A rendőrség késő délelőtt Twitter-oldalán közölte, hogy a roncsok között nincsen további veszélyes szerkezet, a környékbeliek így kinyithatták lakásuk ablakait, erkélyajtóit. Az eset kivizsgálását egy gyilkossági csoport irányítja.
Kora délután a rendőrség egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy az eddig feltárt adatok alapján semmi sem utal terrortámadásra. Közölte, hogy az áldozat egy 43 éves "migrációs hátterű" férfi. Azt még nem tudni, hogy a merénylet ellene irányult-e.
Frank Henkel belügyi szenátor - a tartományi rangú Berlin kormánya, a szenátus belügyekért felelős tagja - a Der Tagesspiegel című fővárosi lap online kiadásában idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy a hatóságok "valamennyi irányban nyomoznak", így azt is vizsgálják, hogy a szervezett bűnözés területén zajló valamilyen "összeütközésről" lehet-e szó.
A Der Tagesspiegel szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az autóban csak a sofőr utazott, aki a robbanás után még ki tudta szabadítani magát a roncsok közül, de a helyszínen belehalt sérüléseibe.
A Bild című lap és a Spiegel Online hírportál szerint az áldozat ismert volt a rendőrség előtt, erőszakos bűncselekmények és kábítószer-kereskedelem miatt folytattak ellene eljárást. A Bild szerint az autó - egy kombi Volkswagen Passat - üzemben tartója nem az áldozat, hanem egy nő, akinek neve "törökösen hangzik".
A robbantásos merénylet kivizsgálásába nem kapcsolódott be a rendőrség politikai bűncselekményekkel foglalkozó államvédelmi osztálya - emelte ki a Spiegel Online.
(MTI)