Meghalt Meír Dagan, a Moszad, az izraeli titkosszolgálat volt főnöke, Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyílt bírálója - jelentette az izraeli média csütörtök reggel.
Zoom
A Moszadot 2002 és 2011 között vezető nyugalmazott tábornok hetvenegy évesen, a tel-avivi Ihilov kórházban hunyt el rákbetegség következtében.
Dagan az utóbbi években Netanjahu kormányfő Iránnal és a palesztinokkal szembeni keményvonalas álláspontjának egyik legélesebb hangú kritikusa volt.
Tiltakozott az iráni atomlétesítmények elleni megelőző csapás ellen, és "ostobaságnak" nevezte Netanjahu ebben az ügyben elhangzott beszédét.
"A miniszterelnök stratégiai károkat okozott az iráni atom ügyével Izraelnek" - jelentette ki a neves biztonsági szakértő a politikai lépéseit általában nemzetbiztonsági érvekkel alátámasztó kormányfőt bírálva.
"Nem bízom meg a vezetésben, szerintem Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Naftali Bennet - a jelenlegi oktatási miniszter - Izraelt egy kétnemzetiségű állam irányába vezetik, ami számomra katasztrófát jelent, a cionista álom végét" - nyilatkozta Dagan tavaly januárban a választási kampány idején, az ellenzék oldalára állva.
Dagan úgy vélte, Netanjahu palesztinokkal kapcsolatos politikája azzal a veszéllyel is járhat, hogy Izrael a zsidókat és arabokat elkülönítő "apartheid állammá" (a korábban a Dél-afrikai Köztársaságban fennállt, a faji megkülönböztetésen alapuló berendezkedéshez hasonló állammá) válik.
(MTI nyomán)