Jiszráél Katz izraeli közlekedési és titkosszolgálati miniszter a Jediot Áháronot által rendezett mai politikai fórumon kijelentette: Izraelnek „célzott polgári meghiúsítást” kell végrehajtania a palesztin és a szíriai megszállt területeken követett politikájáért a zsidó állam ellen bojkottot hirdető, tüntetéseket szervező BDS-vezetők és -aktivisták kiiktatására. A magyar sajtóban „célzott likvidálásnak” fordított izraeli katonai műveletet új fogalomként a zsidó miniszter ma kiegészítette a „polgári” jelzővel. Magyarán, a miniszter által szorgalmazott módszer teljes neve: „célzott polgári meghiúsítás” - tudósít a Jediot Áháronot című héber napilap világhálós kiadása. Mi meg várjuk a magyarázatokat, az esetleges elhatárolódásokat.
Zoom
Jiszráél Katz miniszter a Jediot Áháronot mai fórumán (fotó: Jediot Áháronot)
A BDS angol rövidítés (Boycott, Divestment and Sanctions – bojkott, befektetések megakadályozása és szankciók) egy világméretű mozgalmat jelöl, amelynek szervezői az említett módszerekkel kívánnak tiltakozni a palesztin és a szíriai területek Izrael általi megszállása, azoknak etnikai és vallási összetételének megváltoztatása ellen. A BDS-mozgalom egyéb tevékenysége mellett világszerte tüntetéseket szervez, propagandatevékenységet folytat az izraeli politikai gyakorlat, a megszállt területekről származó árucikkek és mezőgazdasági termények árusítása ellen. A mozgalom tevékenységét a többi között világhírű előadóművészek, sportolók és jeles irodalmárok, akadémikusok is támogatják. Izrael minden lehetséges eszközzel, így a politikai és gazdasági ráhatással, jogi keresetekkel, és amint ezt ebben a hírünkben is olvashatjuk, a megfélemlítéssel is igyekszik kiiktatni, eltántorítani a BDS vezetőit.
Zoom
Jiszráél Katz miniszter, a haifai csuklós autóbusz, a metronit utasa (fotó: Morán Mááján)
Jiszráél Katz, izraeli közlekedési és titkosszolgálati miniszter a Jediot Áháronot izraeli napilap által rendezett mai politikai fórumon kijelentette: a zsidó államnak mostantól kezdve „célzott polgári meghiúsítással” kellene elnémítani, kiiktatni a BDS-mozgalom vezetőit. „Izraelnek a titkosszolgálat lehetőségeit igénybe véve 'célzott polgári meghiúsítást' kell végrehajtani a BDS vezetősége és aktivistái ellen. Nem egyszerűen Izrael politikájának bírálatáról van szó, mert az legitim, s azzal képesek vagyunk felvenni a küzdelmet. A BDS világos célt tűzött ki magának: Izrael Államát, annak létét kívánják elpusztítani. Semmi kétségünk nincs afelől, hogy a BDS vezetői kapcsolatot tartanak fenn Izrael Államának ellenségeivel. A mi feladatunk az, hogy a titkosszolgálat testületei által ezeket a kapcsolatokat felfedjük. Világos az is, hogy az említett kapcsolatok felfedésére irányuló, különböző helyeken folytatott ez irányú tevékenységünket összehangoljuk a világ titkosszolgálataival”, jelentette ki Jiszráél Katz izraeli miniszter, a Likud politikusa.
Zoom
Omár Bárgúszi, az Izrael-ellenes bojkott vezetője a megszállt területeken
Katz minisztertől a megrökönyödést kiváltó szavai után megkérdezték, hogy vajon 'Omár Bargúszi (az Izrael-ellenes bojkott vezetője a megszállt palesztin területeken – H. J.) is a „meghiúsítandó” személyek listáján van? „Nem katonai küzdelemről van szó. A polgári meghiúsítás azt jelenti, hogy fel kell fedni a személyeket, a gépezetet és azoknak a terrorista tevékenységet műveli szervezetekkel fenntartott kapcsolatait, hogy a felfedés eszközével el tudjuk szigetelni őket. Tisztában vagyunk azzal is, hogy ez a harc nem Elon More ciszjordániai település (zsidó település Nablusz város mellett – H. J.), hanem Izrael Állam ellen irányul. Mindezt a zsidó településeken előállított termékek elleni küzdelemként állítják be, de a valódi cél az, hogy megfosszák a zsidókat attól a joguktól, hogy itt, ebben a térségben demokratikus államban éljenek” - válaszolta Jiszráél Katz miniszter, miközben szavaiból az nem derült ki, hogy a „célzott polgári meghiúsítást” a megszállt területeken tevékenykedő BDS-vezetőkre kívánja korlátozni, vagy az egész világra szeretné kiterjeszteni.
Az izraeli miniszter szájából ma elhangzott valóban döbbenetes kijelentés jobb megértéséhez emlékeztetnünk kell arra, hogy az izraeli hadsereg már évek óta alkalmazza a magyar sajtóban „célzott likvidálásnak” nevezett módszert a megszállt területeken vagy a környező országokban tevékenykedő fegyveres vagy politikai szervezetek vezetői, aktivistái meggyilkolására. A módszer neve héberül: „szikul memukád” (סיכול ממוקד), ami szó szerint „célzott meghiúsítást” vagy „célzott megelőzést” jelent, de az angol nyelvű sajtóban is leginkább „célzott gyilkolásnak” (targeted killing) szokták fordítani. A fogalmat a mai napon Jiszráél Katz miniszter kibővítette ugyan a „polgári” jelzővel, de ezzel együtt a Jediot Áháronot politikai fórumán mindenki tisztában volt a szó és a szándék valós értelmével.
Hering J. - Kuruc.info