Leállította az iraki keresztény "menekültek" csehországi befogadásának projektjét Milan Chovanec cseh belügyminiszter, mert a "menekültek" egy része visszakérte a hivataloktól útlevelét, és távozni kíván Csehországból. Prága korábban egy projekt keretében 153 iraki keresztényt fogadott be, akárcsak Lengyelország, ahonnan már minden iraki keresztény távozott.
"A mai napig 25 iraki menekült kérte úti okmányai visszaszolgáltatását. Amíg a helyzet meg nem oldódik, s nem kapunk rá magyarázatot, további menekülteket a projekt keretein belül nem fogadunk be" - mondta Milan Chovanec újságíróknak pénteken az észak-morvaországi Ostravában.

A probléma csütörtökön este került nyilvánosságra, amikor a projektet kezelő Generace 21 alapítvány bejelentette: egy nyolctagú iraki család vissza akar térni Irakba. Döntésüket a család legidősebb tagjainak honvágyával indokolták. "Azt mondják, hogy öregek, és szeretnének hazájukban meghalni" - tolmácsolta a család döntését az alapítvány egyik képviselője.
Milan Chovanec ezt a konkrét esetet nem kommentálta, de megjegyezte, hogy a többi iraki keresztény "menekült" más európai országba szeretne távozni Csehországból. A miniszter szerint egyesek Németországot és Svédországot emlegetik.
Csehország olyan helyzetbe került, hogy részévé válhatna annak az "utazási irodának", amely közelebb hozná a "menekülteket" a célországként megnevezett Németországhoz vagy Svédországhoz - vélte a belügyminiszter, aki szerint a kormányzat által is támogatott projekt megkérdőjeleződött.
"A menekültek második csoportja nem Irakba, hanem máshová kíván távozni. Ez olyan folyamat, amelyben nem kívánunk részt venni" - szögezte le Milan Chovanec.
Hasonló folyamat zajlott le egyébként Lengyelországban is. "A lengyel belügyminiszter azt mondta nekem, hogy a 150 befogadott személy szinte mindegyike már távozott Lengyelországból" - jegyezte meg Milan Chovanec.
Csehország a projekt keretén belül 153 iraki keresztény "menekültet" fogadott be.
(MTI nyomán)