Egy orosz vadászgép befogta az amerikai légierő egyik felderítő gépét a Balti-tenger felett - jelentette vasárnap a CNN hírtelevízió.
A híradás szerint a légi incidens három napja, csütörtökön történt. Egy Szu-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép "szabálytalan és agresszív" manővert hajtott végre, mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet.
Először az amerikai gép baloldalán repült, majd feléje emelkedett, utána pedig a jobb felől kísérte a levegőben.

Ezúttal egy Szu-27-es ijesztett rá az amerikaiakra
A CNN megszólaltatta Danny Hernandezt, az amerikai csapatok európai parancsnokságának szóvivőjét, aki szerint ekkor az amerikai gép nemzetközi vizek felett repült, és nem sértette meg Oroszország légterét.
"Egy pilóta nem biztonságos és szakmaiságot nélkülöző cselekedetei felesleges feszültségfokozódáshoz vezethetnek a két ország között" - figyelmeztetett Hernandez, aki szerint Washigton diplomáciai csatornákon már tiltakozását fejezte ki Moszkvánál.
Hernandez felhívta a figyelmet arra, hogy az eset alig néhány nappal az után történt, hogy egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót.
John Kohn-Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.
Zoom
Orosz gép az amerikai romboló közelében
Az angol nyelvű kínai lap, a Global Times szerkesztőségi cikkben foglalkozott az esettel. Technikailag profinak minősítve a Szu-24-esek manőverét, a Balti-tengerre (is) agresszíven benyomuló USA megszégyenítését látják a manőverben. Az akciókat Putyin megszemélyesítésének tekintik, aki alatt a romló orosz gazdasági teljesítmény miatt még inkább a hadiiparra, harci potenciálra helyeződött a hangsúlyt és ezt az erőfitogtatást látják az akcióban. Oroszország valós pozícióját azonban gyengébbnek tartják annál, amit fellépések mutatnak, és a kommentár szerint Putyin jelenlegi politkája mind a Kelet, mind a Nyugat számára rejtély.
Frissítés: Moszkva szerint szabályosan repülték körbe a békésen kémkedő amerikai felderítőt
Az amerikai RC-135U kémrepülőgépnek a Balti-tenger feletti befogásakor az orosz Szu-27-es harci gép nem közelítette meg veszélyesen a másik járművet, hanem annak azonosító körülrepülését hajtotta végre - jelentett ki vasárnap Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Vasárnapra virradóra Danny Hernandez, a NATO európai parancsnokságának szóvivője közölte, hogy egy orosz vadászgép csütörtökön befogta az amerikai légierő egyik felderítő gépét a Balti-tenger felett.
Zoom
Szu-24 a Balti-tengeren (EPA/US NAVY)
Hernandez szerint a Szu-27-es nehéz elfogó vadászrepülőgép "szabálytalan és agresszív" manővert hajtott végre, mindössze 15 méterre megközelítve az RC-135-ös felderítő katonai repülőgépet. Orsót végrehajtva először az amerikai gép bal oldalán repült, majd fölé emelkedett, utána pedig a jobb felől kísérte a levegőben.
Konasenkov tábornok beszámolója szerint az orosz légvédelem április 14-én egy azonosítatlan légi célpontot vett észre a Balti-tenger légterében, amely nagy sebességgel közeledett az orosz határ felé.
A szóvivő elmondta, hogy az orosz balti flotta légiereje az azonosítás céljából a levegőbe emelt egy Szu-27-es vadászgépet, amely a körberepülést végrehajtva megállapította, hogy az amerikai légierő egyik RC-135U típusú felderítő gépéről van szó.
Igor Konasenkov elmondta: a Szu-27-essel létesített vizuális kontaktus nyomán az RC-135U irányt változtatott, és az orosz határral ellentétes irányba repült tovább. A tábornok hangoztatta, hogy az orosz harci gép a nemzetközi szabályoknak megfelelően járt el, és semmilyen rendkívüli esemény nem történt.
Az incidenssel kapcsolatban Alekszej Puskov, az állami duma külügyi bizottságának elnöke rövid, szarkasztikus közleményt adott ki:
"Miközben az amerikai felderítő repülőgép lágyan és agresszivitástól mentesen kémkedett a Baltikum felett, mellette egy orosz Szu-27-es 'veszélyes műveleteket' hajtott végre. Az Egyesült Államokban fel vannak háborodva" - írta Puskov.
A hét elején Szu-24-es típusú orosz harci gépek többször is közel repültek a Donald Cook amerikai rombolóhoz a Balti-tengeren, ami nyilatkozatháborút váltott ki Washington és Moszkva között.
(MTI - Global Times nyomán)