Az Egyesült Államok felháborodással reagált hétfőn egy ismert bangladesi homokos aktivista ellen elkövetett gyilkos merénylet miatt.
Az iszlamista szélsőségesek által Dakkában egyik barátjával együtt brutálisan meggyilkolt Dzsulhasz Mannan az Egyesült Államok fejlesztési ügynökségének (USAID) alkalmazottja volt, és korábban protokollfelelősként dolgozott a dakkai amerikai nagykövetségen.
Zoom
A nagykövet elítélte a gyilkosságot, amelyet alig néhány héttel azután követtek el, hogy az amerikai kormány és számos jogvédő csoport felszólította a dél-ázsiai muszlim ország kormányát, hogy fordítson nagyobb gondot állampolgárai védelmére és a szólásszabadság biztosítására.
"Le vagyok sújtva a Dzsulhasz Mannan és egy másik bangladesi fiatal ellen ma este Dakkában elkövetett brutális gyilkosság miatt" - jelentette ki nyilatkozatában Marcia Bernicat nagykövet asszony. "A leghatározottabban felszólítjuk a bangladesi kormányt, hogy tegyen meg mindent a gyilkosság mögött állók elfogása érdekében" - tette hozzá.
Washingtonban John Kirby külügyminisztériumi szóvivő is az Egyesült Államok felháborodásának adott hangot a támadás miatt. Kirby a nagykövetség "családjának" szeretett tagjaként, valamint a "leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek" jogainak - "valójában az emberi jogoknak" a szószólójaként emlékezett meg Mannanról.
A homokos férfi a bangladesi LMBT-közösség első magazinjának egyik szerkesztője is volt.
Egy dakkai rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint öt vagy hat ember hatolt be hétfőn Dzsulhasz Mannan otthonába, ahol őt és a lakásban tartózkodó egyik - szintén aktivista - barátját több késszúrással meggyilkolták. Szemtanúk szerint az elkövetők Allahu akbar! (Allah a legnagyobb) felkiáltással hagyták el az épületet.
Zoom
Bangladesben tavaly óta számos támadás történt vállaltan ateista, liberális értelmiségiek, újságírók, bloggerek vagy vallási kisebbségek tagjai ellen a többnyire muszlimok lakta országban. Az elkövetők rendszerint muszlim vallási fanatikusok, akik áldozataikat eretneknek tekintik. Múlt szombaton egy 58 éves ateista egyetemi oktatót gyilkoltak meg az Iszlám Állam tagjai iszlámellenes megnyilvánulásai miatt.
(MTI nyomán)