Életfogytig tartó szabadságvesztésre és még húsz, illetve tizenöt év börtönre ítélte az illetékes izraeli körzeti bíróság azt az izraeli férfit, aki 2014-ben kitervelte egy palesztin fiú brutális meggyilkolását - jelentette a helyi közszolgálati rádió.
A 30 éves Joszef Hájim Ben Dávid két - már korábban elítélt - kiskorú társával rabolta, majd égette el a 16 éves Mohammed Abu Kdeírt "bosszúból" azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest.
Joszef Hájim Ben Dávid összesen hatvan év szabadságvesztéssel sújtották, ebből húszat a kelet-jeruzsálemi palesztin elrablásáért, "életfogytiglanit" - vagyis huszonöt évet - megöléséért, tizenötöt pedig egyéb bűnökért mértek az egész Izraelt megrázó brutális gyilkosság legfőbb tettesesére.
Ben Dávid kevéssel az ítélethirdetés előtt bűnbánatot tanúsított, és első alkalommal bocsánatot kért.
- "A történtek során elvesztettem uralmamat önmagam fölött, elnézést és bocsánatot kérek. Nem ilyen a személyiségem, nem ilyen vagyok" - mondta.
Mellékbüntetésként százötvenezer sékelt, vagyis mintegy tízmillió forintot kell fizetnie áldozata családjának, valamint húszezer sékelt, vagyis mintegy másfél millió forintot egy másik palesztin családnak, amelynek kisfiát egy nappal a gyilkosság előtt megkísérelte elrabolni.
A bírók már április közepén kimondták bűnösségét, miután elutasították Ben Dávid ügyvédjeinek érvelését, miszerint a vádlottat elmeállapota miatt nem lehetne bíróság elé állítani.
A gyilkosság három nappal az után történt, hogy Ciszjordániában megtalálták három, szintén elrabolt és meggyilkolt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A "bosszúból" egy palesztin fiút megölő három szélsőséges izraelit néhány nap alatt elfogták. Mindhárman beismerték tettüket.
A három izraeli elrablása és megölése miatt kiújult az erőszak az izraeliek és a palesztinok között, az összetűzések 2014 augusztusában háborúhoz vezettek a Gázai övezetben.
(MTI nyomán)