Több tucat illegális bevándorló akart átjutni a görög-macedón határon egy kamionban. A határzár óta is minden nap sokan próbálnak átjutni személygépkocsik és teherautók belsejében.
Egyetlen kamionban 69 migránst találtak Macedóniában, ahová Afganisztánból, Irakból, Pakisztánból és Szíriából érkeztek Görögországon át, és az Európai Unióba akartak eljutni – közölte a macedón belügyminisztérium.
A macedón-görög határ lezárásával hivatalosan lezárult az illegális bevándorlók százezrei által 2015 februárja óta használt, úgynevezett balkáni útvonal is, ennek ellenére minden nap sokan próbálnak átjutni személygépkocsik és teherautók belsejében. Az alternatív útvonalakat kereső csoportjaikat általában elfogják Macedóniában vagy Szerbiában, ahová jól megfizetett helyi embercsempészek segítségével érkeznek.
A rendőrség szerint a 69 fős csoportot a Szkopjéba vivő autópályán tartóztatták fel. Gyevgyelijából indult, a görög határtól, amelynek a másik oldalához közel fekszik Idomeni menekülttábora. A táborban kedden 9682-en voltak a hivatalos görög adatok szerint.
A most elfogott migránsok többségét kiutasítják Görögországba, de hatot közülük átirányítottak egy "menekülteket" befogadó macedóniai központba.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közlése szerint az idén több mint 185 ezer migráns érkezett Európába – többségükben Olaszországba, Görögországba, Ciprusra és Spanyolországba – a tengeren át, és közülük legalább 1357-en odavesztek az átkelés közben.
(MTI)