Mose Já'álon izraeli hadügyminiszter ma reggel bejelentette lemondását Binjámin Netanjáhu miniszterelnöknek, s ezzel megelőzte azt, hogy a kölcsönös bizalom híján a kormányfő kössön útilaput a talpa alá. A tábornok egyben azt is bejelentette, hogy visszavonul a politikai életből. Já'álon azt is közölte Netanjáhuval, hogy a parlamenti képviselői mandátumát is visszaadja. Ám ami ennél is érdekesebb: Já'álont a Likud képviselőjeként Jehudá Glück személyében egy igazi botrányhős, zsidó telepes, a palesztinok által egyszer már majdnem a másvilágra küldött provokátor követi - írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál. A legutóbbi hír szerint az új hadügyminiszter Ávigdor Lieberman, volt külügyminiszter lesz.
Zoom
Mose Jáálon bejelenti lemondását a sajtónak is (fotó: Dáná Srágá)
Mose Já'álon tábornok, izraeli hadügyminiszter a ma reggeli órákban hivatalosan is bejelentette Binjámin Netanjáhu miniszterelnöknek, hogy a közte és a kormányfő közötti nézetkülönbség miatt lemond a hadügyi tárca vezetéséről. Még ennél is érdekesebb hír viszont az, hogy ki lesz az új likudos képviselő Izraelben. Az új izraeli parlamenti képviselő az a Jehudá Glück lesz, aki az elmúlt évtizedben arról vált hírhedtté, hogy zsidó „imádkozókat” szervezett és vezetett föl a Jeruzsálem óvárosi Templom-hegyre (plató, amelyen az El-Ákszá- és a Szikla-mecset áll – H. J.). A szélsőséges, ultranacionalista, zsidó telepes Glück egyik ilyen provokatív látogatása folyamán, 2014-ben majdnem otthagyta a fogát a Templom-hegyen, miután egy palesztin rálőtt, súlyosan megsebesítette, ám végül mégis életben maradt. Glücköt a támadás nem rettentette el a további látogatásoktól, mert néhány héttel ezelőtt, a zsidó peszáh ünnep idején újra felment a hegyre.
Zoom
A meglövése után lábadozó Jehudá Glück 2014-ben (fotó: Táli Meier)
Jehudá Glück New Yorkban született 1965-ben, s gyermekként a szüleivel vándorolt Izraelbe, ahol Beér-Sevá városban telepedtek le. A megszállt Ciszjordániában levő Álon S'vut zsidó település talmudiskolájában végezte vallási tanulmányait. Glück a tanulmányai befejezése után jó egy évtizedet húzott le az Izraeli Befogadásügyi Minisztériumban, ám munkahelyén tiltakozásként felmondott, mert Áriél Sáron akkori miniszterelnök utasítást adott az izraeli hadseregnek a Gázai övezettől való „elszakadásra”. A szélsőséges Glück ezután a megszállt Jeruzsálem óvárosi zsidónegyedében működő Szentély Intézet igazgatójaként terjesztette tovább a népek közötti tolerancia és megbékélés szellemét. A leendő likudos képviselő nyolc gyermek édesapja.
Zoom
Jehudá Glück néhány héttel ezelőtt ismét a Templom-hegyen (fotó: Árnán Szegál)
A nemsokára hivatalosan is a Likud képviselőjévé váló Jehudá Glück később Jeruzsálem óvárosából átköltözött a szintén megszállt Ciszjordániában levő Otniél zsidó településre, ahol talmudiskolát vezet. Otniél zsidó településről szervezi az elmúlt esztendőkben a zsidók Templom-hegyi látogatását, s ilyen alkalmakkor Glück még a megszálló izraeli rendőrség szerint is rendkívül provokatív módon viselkedik a mecsetekben imádkozó palesztinokkal és a megszállás rendjét fenntartókkal egyaránt. A leendő parlamenti képviselőt ezért az elmúlt években a megszálló izraeli hatóságok többször is kitiltották a Templom-hegy területéről, pontosabban megtiltották neki, hogy betegye oda a lábát. Az Izraeli Rendőrség három évvel ezelőtt is meghatározatlan időre kitiltotta a Templom-hegy területéről, mire a nemzeti büszkeségében megsértett Glück tiltakozásként éhségsztrájkba kezdett, de elég hamar abbahagyta.
Zoom
A nagy visszatérő: Ávigdor Lieberman (fotó: Mirjám Alster)
A korábbi sajtóhírekkel ellentétben Netanjáhu kormányfő valószínűleg nem Jehudá Glücköt, hanem a hozzá hasonlóan szélsőséges, egykoron az izraeli hadseregnek még a Asszuáni-gát lebombázását is javasló Ávigdor Lieberman, korábbi külügyminisztert nevezi ki hadügyminiszternek.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info