Az amerikai Demokrata Párt két hagyományosan konzervatív fellegvárnak számító államban, Utahban és Coloradóban is "férfiből nővé operált transzneműt" jelöl a kongresszusba az őszi választásokra. Misty Snow Utah államban, Misty Plowright pedig Coloradóban, méghozzá az állam legkonzervatívabb választókerületében lesz képviselőjelölt. Egyikük sem akarja kampánytémává tenni nemi identitását - mondják.
"Igen, transznemű vagyok, de ez az embereket csöppet sem érdekli" – mondta a 33 éves Plowright, aki először indul választáson, ráadásul Colorado egyik legkonzervatívabb választókerületében, az evangéliumi keresztények Fókusz a Családra nevű befolyásos szervezetének székhelyén. Plowrightot Bernie Sanders vermonti szenátor szereplése és sikere ihlette meg.
Hasonlóképpen Sanders inspiráló szereplésére hivatkozik a 30 éves Misty Snow, aki úgy nyilatkozott, hogy "transznemű nőként" nagyon is megérti azok küzdelmét, akik úgy érzik, nincs, aki képviselje őket, ám hozzátette: nem akarja saját "transzneműségét" kampánytémává tenni.
A két jelölt nem is elsősorban nemi hovatartozása miatt számíthat hosszadalmas és nagyon nehéz küzdelemre. Hanem azért, mert Utah állam 1970 óta nem választott demokrata párti politikust a szenátusba, és Coloradó 5. számú választókerülete a létrehozása, azaz 1972 óta nem döntött demokrata párti jelölt mellett.
Ugyanakkor a mormon többségű Utah fővárosa liberális "szigetnek" számít a konzervatív államban. Salt Lake Cityben tavaly választották meg Jackie Biskupski személyében a város történetének első nyíltan homokos polgármesterét, és a város elöljárói idén megszavazták, hogy utcát nevezzenek el Harvey Milkről, a buzijogi mozgalom egyik emblematikus alakjáról.
A hárommilliós Utah lakosságának több mint a fele mormon, és az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, vagyis a mormon egyház ellenzi az azonos neműek "házasságát", valamint elutasítja a "transznemű műtéten" átesettek megkeresztelését. Az egyház vezetői az elmúlt években ugyanakkor már támogatták azt az antidiszkriminációs törvényt, amely megvédi a ferde hajlamúakat és a "transzneműeket" a megkülönböztetéstől munkavállalásnál vagy lakásbérlésnél.
A "megkülönböztetés felszámolását" célzó intézkedések bejelentésére készül a védelmi minisztérium is. A Military Times című szaklap szerint Ashton Carter védelmi miniszter még a héten bejelenti, hogy július elsejétől feloldják a tilalmat, miszerint "transzneműek" nem szolgálhatnak a hadseregben. A Pentagon eddig orvosilag alkalmatlannak minősítette őket.
(MTI nyomán)