Az amerikai légierő hadrendbe állította az első századnyi F-35-ös vadászgépet. A légierő hadműveleti parancsnokságának vezetője szerint a gép bevethető, egy szakértő szerint még mindig nincs teljesen készen. Az F-35 minden idők legdrágább fegyvere, a program összköltsége 1,3 billió dollár, 2016-ra már 50 százalékos költségtúllépésben és több éves csúszásban van.
Zoom
Az amerikai légierő bejelentette augusztus 2-án, kedden, hogy hadrendbe állította a legkorszerűbb F-35A típusú vadászgépek első repülőszázadát. Herbert Carlisle tábornok, a légierő hadműveleti parancsokságának vezetője washingtoni sajtókonferenciáján hozta ezt nyilvánosságra.
A Pentagon F-35-ös programmal foglalkozó irodája bejelentette: további tárgyalásokat folytat a Lockheeddel újabb F-35-ös harci repülők vásárlásáról mintegy 15 milliárd dollár értékben.
A légierő szerint erőteljes jelzés
A Lockheed Martin F-35A típusú vadászgépéről szóló bejelentést mérföldkőnek minősítik az Egyesült Államokban, részben azért is, mert ez a 379 milliárd dollárba kerülő projekt a Pentagon jelenleg legnagyobb szabású fegyverprogramja.
"A légierő döntése az F-35A vadászgépek hadrendbe állításáról világos és erőteljes jelzés az Egyesült Államok barátainak és ellenségeinek egyaránt, hogy az F35-ös képes beteljesíteni küldetését”– fogalmazott Chris Bogdan, a légierő altábornagya, a program vezetője.
Nagyjából kész van
Carlisle tábornok felhívta a figyelmet arra is, hogy ezeket a vadászgépeket immár bevethetik harci cselekményekre is a Közel-Keleten vagy bárhol másutt, ahol szükséges.
Szakértők szerint ez az F-35-ös lehetővé teszi majd az amerikai haderőnek, hogy felderítsen ellenséges repülőt vagy más veszélyforrást messze a jelenlegi hatótávolságán túl, csapást mérjen rá, és jóval azelőtt távozzon, hogy az ellenség észlelné jelenlétét.
Ugyanakkor Todd Harrison, a CSIS (Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Kutatóközpontja) védelmi kérdésekkel foglalkozó elemzője a Reutersnek azt mondta, hogy a program még mindig nem áll teljesen készen, a vadászgépek még nem tudnak mindent, amire eredetileg szánták őket.
Későbbre várták
Michael Gilmore, a Pentagon fegyvertesztelésekért felelős részlegének vezetője 2016 márciusában azt nyilatkozta, csak 2018 közepén, a vártnál egy évvel később kezdődhet az új amerikai F-35-ös vadászbombázók végső, működési tesztelése.
A csúszást Gilmore több problémával indokolta. Az egyik legsúlyosabb, hogy a gép túlságosan védtelen a kibertámadások ellen. A másik, hogy a radar szoftvere repülés közben négyóránként újraindítja magát.
"Ennél sokkal stabilabb rendszerre van szükségünk” – mondta Gilmore. A fegyvertesztelés vezetője szerint 8-10 óránkénti újraindulás már elfogadható lenne.
Christopher Bogdan altábornagy, az F-35-program vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, "nem szokatlan”, hogy a modern vadászgépek "időnként” automatikusan újraindítják a rendszereiket.
A történelem legdrágább fegyvere
Az F-35-ös program minden idők legdrágább fegyverrendszere. A program teljes költsége 1,3 billió dollár körül jár (az angolszász szaksajtóban 1,3 trillion, ami magyarul billió). Forintban ez körülbelül 365,2 billió, kiírva 365 200 000 000 000. Összehasonlításképpen, Magyarország GDP-je 2014-ben 32 billió forint volt, vagyis a teljes magyar gazdaság tízévnyi össztermékéből sem jönne ki az F-35-ös program.
A program 2016-ra már körülbelül 50 százalékkal lépi túl az eredetileg tervezett költségeket, és több éves csúszásban van. A Lockheed Martin 1996-ban nyerte meg az új vadászbombázó építésére kiírt pályázatot az X-35 jelű prototípussal. Az abból kifejlesztett első F-35-ös 2006 decemberében szállt fel.
(MTI - Origó)