Több mint száz oldalnyi jelentést közölt az FBI Bill Clinton egy 2001-es döntéséről, mely során amerikai elnöki hivatali idejének utolsó napján egy vagyonos demokrata párti mecénásnak adott kegyelmet, kétséges körülmények között.

David Reich belgiumi zsidó család gyermeke, igazi "túlélő"
Az FBI 129 oldalas jelentést tett közzé Bill Clinton korábbi amerikai elnök 2001-es kegyelmi döntéséről. Clinton Marc Rich vagyonos demokrata párti támogatónak (eredeti neve: Marcell David Reich - micsoda különbség!) adott kegyelmet. Az ügyet 2005-ig vizsgálta az FBI, akkoriban vádemelés nélkül zárták le a vizsgálatot.
Richet adóelkerüléssel vádolták az Egyesült Államokban. Az igazságszolgáltatás elől elmenekülve Svájcban telepedett le, és ott élt 2013-as haláláig.
Bill Clinton akkori elnökként hivatali idejének utolsó napján, 2001. január 20-án adott kegyelmet Marc Rich-nek. Az FBI még abban az évben vizsgálni kezdte az elnöki kegyelmet, miután kiderült, hogy Reich-Rich egymillió dollárt fizetett be a Demokrata Párt számlájára. (És ez csak a hivatalosan, nyomon követhető módon átadott pénz - a szerk.)
Rich felesége, a szép nevű Denise Eisenberg Rich a Demokrata Párt és a korabeli Clinton-féle alapítvány bőkezű támogatója volt. Az FBI a kegyelmi döntés után úgy döntött, meg kell vizsgálni, hogy az elnöki kegyelemnek volt-e ehhez köze. Egy 2001. február 15-ei FBI-dokumentum szerint a kegyelmi eljárás szabályai nem voltak betartva.
Az ügyet 2005-ig vizsgálta a szövetségi nyomozó iroda, de akkor vádemelés nélkül lezárták. Most, alig pár nappal az elnökválasztás előtt viszont több mint száz oldalnyi jelentést közzétettek, de közlésük szerint még további dokumentumok várhatók.
(Yahoo - Mandiner nyomán)
Korábban írtuk: