Izraelben fölállították Binjámin Netanjáhu miniszterelnök nagy méretű, teljes alakú szobrát, amelyet a bibliai aranyborjúra emlékeztető szándékkal az alkotó művész arannyal vont be. Sokan fölháborodtak a Bibi király-szobor üzenetén, míg mások egyetértettek vele. A szobor alig fél napig díszelgett a tel-avivi Városháza előtti Jichák Rabin téren, amelyet korábban Izrael királyai terének neveztek.
Zoom
Bibi Netanjáhu aranyborjú-szobra Tel-Avivban (fotó: Ávsálom Sosáni)
Tel-Avivban ma hajnalban felállították Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök, Likud-vezér teljes alakú, aranyozott szobrát a Városháza előtti Jichák Rabin téren. A díszes kordonnal körülvett szobor alkotója, Itáj Záláit ma reggel az újságíróknak elmondta: „A szobor hűen kifejezi azt a légkört, amelyben élünk.” A szobrász még ezt is mondta: „Fölállítottam Bibi király szobrát az Izrael királyainak terén (korábban ugyanis így hívták a Rabin teret Tel-Avivban – J. K.) A tel-avivi városháza azonban nem nagyon értékelte az aranyozott műalkotást, mert már ma délelőtt kitetettek a talapzatára egy felszólítást, amelyben a többi között az áll: ha a felállítók 12:58 óráig nem bontják le és nem szállítják el a városháza elől az emberi méltóságot sértő szobrot, akkor a hivatal súlyos pénzbüntetést szab ki rájuk.
Zoom
A városháza előtti Bibi király-szobor (fotó: Minhá Nofá)
A Jediot Áháronot beszámolója szerint 13 órakor, két perccel a városháza által megadott határidő után a Rabin téren tartózkodó egyik járókelő többek segítségével dühödten, örömujjongás közepette ledöntötte a háborús bűnös Bibi király szobrát, majd elszállították azt a helyszínről. A szobordöntést kezdeményező polgárt a rendőrség igazoltatta, de sorsának további alakulásáról egyelőre nincs tudomásunk. A szobordöntést ováció kísérte, ám voltak olyanok is, akik helytelenítették a cselekedetet.
Zoom
A királyszobor ledöntése (fotó: Moti Kimhi)
A likudista Miri Regev kulturális miniszter a Fb-oldalán felháborodottan reagált a szoborállítás hírére, és értetlenségét fejezte ki, amiért egy művész ennyire elrugaszkodott a valóságtól. „Hiszen Izrael demokratikus állam, ahol tiszteletben tartják az egyén jogait, nagyfokú erkölcsi érzékenység uralkodik, független a bíróság, szabad a sajtó, röviden, mi vagyunk a világ egyik legszabadabb országa… Ám a valóságtól elrugaszkodott művészet egyetlen aranyborjúja Izraelben a Netanjáhu-gyűlöletet jelképezi.”
El-Kudszi – Kuruc.info