A német hatóságok szerint összesen 136 menedékkérelem érkezett hozzájuk török diplomata-útlevéllel rendelkezőktől a tavaly júliusi elbukott puccskísérlet óta.
Az adatok a tavaly augusztustól idén januárig tartó időszakra vonatkoznak. A német belügyminisztérium ugyanakkor nem nevezte meg azt a 136 törököt, aki hozzájuk fordult, de nem csak diplomaták vannak köztük, hanem a családjaik is. Még nem tudni, hogy eddig közülük bárki is kapott volna menedéket.
A török hatóságok egyébként folyamatosan szorgalmazzák a németeknél, hogy ne segítsenek menedéknyújtással például a katonai tisztségviselőknek.
Görögországban két katona nyújtott be kérelmet, a törökök szerint ők is részt vettek az Erdogan elnök elleni puccskísérletben. Ők ketten jelenleg görög rendőri őrizetben vannak, a helyi bíróság ezen kívül megtagadta további nyolc társuk kiadatását, akik a puccskísérlet után menekültek el. Ők mind attól félnek, hogy a bírósági eljárásuk nem lenne tisztességes.
A török hatóságok tavaly nyár óta legalább 100 ezer köztisztviselőt bocsátottak el, köztük tanárokat, rendőröket és az igazságszolgáltatásban dolgozókat. Ezenkívül nagyjából 10 ezer gyanúsítottat tartanak fogva, akiket mind azzal vádolnak, hogy Fethullah Gülen hitszónok, a puccskísérlet feltételezett kitervelőjének a támogatói.
(MTI)