Egy második katonát is letartóztattak a német bevándorláspolitikát érintő "szélsőjobboldali tervvel" kapcsolatban, mely során magát migránsnak álcázva végzett volna egy egyenruhás magas rangú politikusokkal. Ezzel már háromra nőtt az őrizetbe vettek száma – derül ki a Spiegel írásából.
A 27 éves Maximilian T. a korábban már letartóztatott Franco Albrechtnek volt a katonatársa, aki a merényleteket akarta elkövetni – az ügyészség szerint. A harmadik társuk egy 24 éves diák, akinél a katonaságtól származó robbanószereket és fegyvereket is lefoglaltak.
A kedden letartóztatott férfinak tulajdonítják azt a kézzel írott levelet, melyben a csoport lehetséges célpontjait sorolják, a többi között a volt szövetségi elnök, Joachim Gauck és az igazságügy miniszter Heiko Maas is szerepel rajta.
A fiatal katona ott volt Bécsben 2017 januárjában Franco Albrechttel, ahol később a kártyaváruk összeomlott. Hivatalosan a tiszti bálra akart ellátogatni, de a nyomozók szerint az út arra szolgált, hogy szert tegyenek egy fegyverre, amit az osztrák főváros repülőterének mellékhelyiségében rejtettek el – írja a Spiegel.
Franco Albrechtet a helyi rendőrök februárban kapták el, mikor visszatért a pisztolyért, ekkor engedély nélküli fegyverviselés miatt indítottak eljárást ellene, de rövidesen szabadlábra helyezték. Azonban a hesseni Offenbachból származó 28 éves férfitől vett ujjnyomatok ellenőrzése kimutatta, hogy 2015 decemberében menedékkérőként jelentkezett az Offenbach térségében fekvő Giessen befogadóállomáson, majd egy bajorországi központban szír álnéven menedékkérelmet nyújtott be. A hatóságok szerint azért kreálta az alteregót, hogy a támadás után a gyanút az állítólagos migránsra terelje.
A most letartóztatott katona végig segítette társát az akció végrehajtásában. A Spiegel információi szerint akkor is falazott neki az elöljáróik előtt, mikor menekültnek jelentkezett.
(Híradó nyomán)