Köcsögjogi aktivisták petíciót akartak benyújtani Moszkvában, hogy vizsgálják ki azokat a panaszokat, hogy ferde hajlamú férfiakat kínoznak az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaságban, Csecsenföldön. Az aktivistákat letartóztatták.
A letartóztatottak orosz és olasz nemzetiségűek voltak, Gulyásék ezek szerint nem voltak köztük. A rendőrség azt mondta, törvénytelenül cselekedtek, azért fogták el őket.
Az "aktivisták" szerint a petíciót, amit be akartak nyújtani, legalább 2 millióan írták alá. A petícióban azt kérik, hogy induljon alapos, független vizsgálat arról. hogy Csecsenföldön fogva tartottak és megkínoztak "meleg" férfiakat.
A csecsen vezető, Ramzan Kadirov nem csak a kínzásokat tagadta, hanem azt is, hogy buzik egyáltalán léteznek a köztársaságban.
A múlt héten Vladimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár kérésére, már megígérte, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.
A BBC-nek nyilatkozott az egyik állítólagos áldozat, aki a nevét nem merte vállalni. Néhány hete utazott a Csecsen Köztársaságba, ahol "kiderült, hogy meleg". (Vajon hogy derült ki, ha ő maga nem hívta föl rá a figyelmet? - a szerk.) Ezután elfogták és megkínozták. Azt mondta, kábelekkel verték, majd elektrosokkolták őket. Eddig összesen hárman haltak bele a kínzásokba.
"Amikor bevittek, mindent tagadtam" – mondta a "férfi", aki most egy védett otthonban van.
A múlt hónapban Natalia Popleveszkaja orosz homárjogi aktivista azt mondta, hogy Csecsenföldön szervezett kampányt tartottak a homokosok ellen. A csecsen kormány szóvivője, Ali Karimov tagadta ezt. Azt mondta: "Nem tudod elnyomni azokat az embereket, akik egyszerűen nem léteznek a köztársaságban" – mondta.
(Origó nyomán)