Gumilövedékekkel oszlatta szét vasárnap a török rendőrség az előző nap a hatóságok által betiltott köcsögmenetet az isztambuli belvárosban lévő Taksim téren.
A rendőrség gumilövedékeket lőtt ki mintegy 40 tünetőre – jelentette az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.
Kis csoportok gyűltek össze az LGBTI (leszbikusok, buzik, bi-, transz- és interszexuálisok, és valahány betű van az ábécében) "meleg büszkeség napi" menetére a hatósági tiltás ellenére, a helyszínre vezényelt rendőrök többen voltak, mint a tüntetők.
A szervezők korábban közölték, hogy megtartják az immár harmadik éve betiltott provokációt, amely vasárnap egybeesett a ramadán muzulmán böjti hónap végét jelző íd al-fitr ünnep első napjával.
Konzervatív és jobboldali csoportok hatására a hatóságok a közrend és a turisták védelmére hivatkozva szombaton betiltották a menetet.
A 2014. évi homárvonagláson tízezrek vettek részt, ez volt a legjelentősebb "LGBTI-rendezvény" a Közép-Keleten. 2015-ben az "LGBTI" szövetség szerint a hatóságok a ramadánnal való egybeeséssel indokolták a betiltást. 2016-ban, amikor az Iszlám Állam terrorszervezetnek, illetve a kurd szakadároknak tulajdonított számos merénylet sújtotta az országot, a hatóságok a biztonságra hivatkoztak.
A korábbi években a buzifelvonulások incidensek nélkül zajlottak.
Törökországban a homoszexualitást a törvény nem bünteti, de a "homofóbia" szerencsére még széles körben elterjedt.
(MTI-buzipropaganda korrigálva)