Egy ember meghalt, amikor egy férfi késsel többekre rátámadt egy hamburgi szupermarketben, közölte honlapján a Bild és a Die Welt is péntek kora délután. A helyi rendőrség speciális alakulatokkal kint van a helyszínen.
Zoom
Nagy erőkkel vonult ki a hamburgi rendőrség egy szupermarkethez, miután egy férfi egy embert megölt, többeket megsebesített macsétával. A Bild és a Die Welt honlapján megjelentek szerint negyed négy előtt történt a támadás, amiben válogatás nélkül szúrt a nagy pengéjű késsel a tettes.
Zoom
A kiérkező rendőri erők őrizetbe vették az elkövetőt, aki az egyik honlapon közölt fotó szerint maga is megsérült. Sajtóhírek szerint a támadás után harminc perccel már őrizetben volt a támadó.
Zoom
Zoom
Nem sokkal később már azt írta a Bild, hogy egy másik embert is keresnek a támadással kapcsolatban, aki miatt az egyik hamburgi utcát több száz méteren lezárták.
Azt is tudni véli a német portál, hogy a merénylő „Allahu akbar”, azaz „Allah a leghatalmasabb” kiáltással támadt az emberekre.
A hamburgi rendőrség közleménye szerint a feltételezett elkövető péntek délután belépett egy szupermarketbe és válogatás nélkül rátámadt vásárlókra. Több embert megsebesített, majd elmenekült. Szemtanúk riasztották a rendőrséget és a férfi nyomába eredtek. A rendőrök a helyszín közelében fogták el.
Zoom
A közlemény szerint a támadót még nem azonosították. Egyelőre a sebesültek pontos száma sem ismert.
Frissítés: Járókelők fékezték meg a támadót
Az alábbi felvételen az látható, ahogy a (szintén meglehetősen "sokszínű") járókelők megpróbálják lefegyverezni a támadót.
/Újratöltve/
Pénteki frissítések: Elutasított, de kitoloncolhatatlan "menekült" a gyilkos, aki persze pszichés problémákkal küzdött - mellesleg szalafista
Elutasított menedékkérő lehetett az az arab férfi, aki egy embert megölt és hatot megsebesített egy késes támadásban pénteken a németországi Hamburgban.
A tartományi rangú város vezetője, Olaf Scholz szombatra virradóra kiadott közleményében kiemelte: a támadó “nyilvánvalóan olyan ember, aki védelmet kért nálunk, Németországban, és aztán ellenünk fordította gyűlöletét”.
Az elkövetőt “keményen meg kell büntetni” – tette hozzá az első polgármester.
A nyomozás első megállapításai alapján a férfi “nyilvánvalóan egy külföldi, akinek el kellett volna hagyni az országot, de nem lehetett kitoloncolni, mert nem voltak papírjai”.
Ez is mutatja, hogy fel kell számolni a kitoloncolást hátráltató jogi és gyakorlati akadályokat – áll a szociáldemokrata politikus közleményében, amely szerint az erőszakos bűnözők célja “szabad társadalmunk megmérgezése félelemmel”, de ez a kísérlet bukásra van ítélve, mert “megmutatkozik városunk ereje és szolidaritása, amikor fenyegetés éri szabadságát és életformáját”.
A gyilkos az Egyesült Arab Emírségekben született
A rendőrség eddigi adatai szerint a feltételezett elkövető 26 éves, az Egyesült Arab Emírségekben született, állampolgárságának megállapítása folyamatban van. Péntek délután Hamburg Barmbek nevű városrészében belépett egy szupermarketbe, majd leszúrt egy embert, aki belehalt sérüléseibe.
A késelés után elhagyta az üzletet, és menekülés közben megsebesített hat embert.
A támadót járókelők fogták le, a férfi dulakodás közben könnyebb sérüléseket szenvedett. Végül a helyszínre érkező civil ruhás rendőrök őrizetbe vették.
A halálos áldozat a helyszínen talált igazolványok alapján egy 50 éves német állampolgár.
Közvetlenül a támadásban egy 50 éves nő, valamint egy 64 éves, egy 57 éves, egy 56 és egy 19 éves férfi késszúrásos sebesüléseket szenvedett. Mind német állampolgárok. A feltételezett támadó ártalmatlanítása közben megsebesült egy 35 éves török állampolgárságú férfi is. Valamennyien kórházba kerültek, vannak köztük súlyosan sebesültek is, akiket műteni kellett.
A rendőrség persze nem hallotta az Allahu akbart
A Bild című lap értesülése szerint a férfi a szupermarketben azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!” (Allah a leghatalmasabb). A rendőrség ezt egyelőre nem erősítette meg. A nyomozás további eredményeiről szombaton tájékoztatnak.
Pszichés problémái voltak szegény szalafistának
A Spiegel Online hírportál biztonsági forrásokból származó értesülése szerint a támadó – Ahmad A. – "menekültként" érkezett Németországba, és egy hamburgi "menekült"szálláson lakott. Az egyelőre nem ismert, hogy politikai indítékból vérengzett-e. Az viszont biztos, hogy kapcsolatban állt a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzatával, a szalafizmus követőinek körével. Ugyanakkor az is ismert, hogy pszichés problémái voltak és rendszeresen fogyasztott kábítószert.
2. frissítés: Tudták, hogy szélsőséges iszlamista, de azt hitték, majd hazamegy
Szélsőséges iszlamistaként szerepelt a hatósági nyilvántartásokban a Hamburgban történt késes támadás gyanúsítottja - jelentették be szombaton a németországi nagyváros biztonsági vezetőinek sajtótájékoztatóján.
A hatóságoknak voltak a 26 éves férfi radikalizálódására utaló értesüléseik, de nem a közveszélyes iszlamisták vagy dzsihadisták – muzulmán terroristák – között tartották számon. A támadás hátterében szélsőséges muzulmán vallási meggyőződésének és lelki labilitásának keveréke állhat - állítják.
Arra utaló jeleket nem találtak, hogy lehetnek társai vagy valamilyen iszlamista terrorhálózat tagja lenne, de a nyomozást ebben az irányban is folytatják még – mondta Andy Grote belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányának belbiztonságért felelős tagja.
Az áruház polcáról vett le egy konyhakést
A gyanúsított péntek délután egy szupermarketben levett a polcról egy konyhakést, kibontotta csomagolásából és vérengzésbe kezdett. Egy embert megölt, és a nyomozás új adatai szerint nem hat, hanem hét embert sebesített meg. Egyikük sincs már életveszélyben.
A férfit járókelők ártalmatlanították az üzlet közelében, végül civil ruhás rendőrök őrizetbe vették. Emberöléssel, ötrendbeli emberölési kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják. A tettére rótt bűncselekményekről nem beszélt kihallgatásán. Előzetes letartóztatásáról várhatóan szombaton döntenek. Az állam elleni súlyos bűncselekményekben eljáró szövetségi legfőbb ügyészség egyelőre nem vonta magához az ügyet – számolt be Jörg Fröhlich, a hamburgi ügyészség vezetője.
A férfi az Egyesült Arab Emírségekben született és a palesztin népcsoporthoz tartozik. Németországba Norvégiából érkezett 2015 tavaszán. Előtte Svédországban és Spanyolországban tartózkodott. Úti okmányokkal nem rendelkezett, de volt születési anyakönyvi kivonata.
Példaszerű magatartás
Menedékjogi kérelmét elutasították, kitoloncolási eljárás alatt állt. Az elutasító döntést nem támadta meg bíróságon, és együttműködött a távozását célzó eljárásban a német hatóságokkal és a berlini palesztin képviselettel.
Azzal lehetett számolni, hogy hamarosan elhagyja az országot. Még pénteken, a támadás előtt is érdeklődött az idegenrendészeten, hogy megérkeztek-e már papírjai, amelyekkel elutazhat a palesztin területekre. Ebből a szempontból “szinte példaszerű” volt a magatartása – mondta Ralf Meyer hamburgi rendőrfőkapitány.
3. frissítés: A halálos áldozattal járó hamburgi Allah akbarozós késelés után készült az a felvétel, amelyet az Euronews egyik németországi nézője juttatott el a hírcsatornához.
A felvételt készítő szemtanú az Euronewsnak azt nyilatkozta, kocsijával épp arra járt. Az előtte haladó autó lelassított és azt látta, hogy egy férfi a kezében késsel előtte áll. A látványtól sokkot kapott. Először azt hitte, hogy valami verekedés lehetett, aztán meglátta, hogy a férfi után szalad egy csapat másik.
Az egész olyan gyorsan történt, hogy hirtelen azt sem tudta, hogy mit lát. Aztán nem olyan sokkal ezek után a férfit leteperték, ekkor már a rendőrök is ott voltak, és megbilincselve a földre teperték. A felvételek ezek után készültek.
Jól látható, hogy a rendőrökön kívül egy darab német sem látszik a videón, de még az Euronews informátora is kevésbé germán, Kurosh Samadizadeh névre hallgat.
(Híradó - Bild - Welt - MTI - Euronews nyomán)
Kapcsolódó: