Embercsempész-hálózatot göngyölítettek fel Spanyolországban, a bűnözők fejenként 5000 euróért szállítottak jet skiken "bevándorlókat és menekülteket" Marokkóból a Gibraltári-szoroson át - közölte a spanyol rendőrség csütörtökön.
Zoom
Az embercsempészek egy-egy jet skin két bevándorlót szállítottak, személyenként 5000 eurót kértek a 18 kilométeres tengerszoroson való átkelésért – áll a rendőrség közleményében.
Miután partot értek az Andalúzia legdélebbi részén fekvő Cádiz és Málaga tartományok tengerpartjánál, a migránsokat Algecirasba kísérték, ahol óránkon át fogva tartották őket, amíg a Ceutában tartózkodó rokonaik ki nem fizették az adósságot.
A hálózat három tagját őrizetbe vették, egyiküket a Gibraltári-szoros európai oldalán fekvő Algecirasban, kettőjüket pedig az egyik észak-afrikai spanyol beékelődésben, Ceutában – tájékoztatott a rendőrség, amely arra nem tért ki, hogy mikor történek az őrizetbe vételek. A hálózat két másik tagjának az őrizetbe vételkor sikerült elmenekülnie, ellenük nemzetközi körözést adtak ki. A rendőrség az előállítottak állampolgárságát nem közölte.
A Gibraltári-szorosban az embercsempészek általában kisebb járműveket használnak, hogy kijátsszák a rendvédelmi szervek és a parti őrség figyelmét.
Spanyolország a következő (magát megvédeni nem hajlandó) "áldozat"
Spanyolországban idén jelentősen megnőtt az illegális bevándorlás, az ország 2017-ben a második helyre kerülhet az európai országok között az érkezők számát illetően, megelőzve Görögországot, de messze lemaradva Olaszország mögött – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).
Az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex szerint csupán júliusban több mint 2230 illegális bevándorló választotta a Földközi-tenger nyugati részén át Spanyolországba vezető utat, négyszer annyian, mint egy évvel korábban. A Földközi-tenger középső részén át Olaszországba vezető úton érkezők száma viszont jelentősen csökken.
Korábban írtuk: Már jet skivel is érkeznek a szegény menekültek - a spanyolok pedig mentik őket százával
A spanyol tengeri mentőszolgálat hajói szerdán csaknem 600 migránst - közöttük legalább 35 gyermeket és egy csecsemőt - mentettek ki 15 gumicsónakból Marokkó és a spanyol partok között.
A mentőszolgálat közölte: 430 embert szállítottak Tarifa spanyol kikötővárosba tíz lélekvesztőnek beillő vízi járműről; Almeira térségében 169 embert mentettek ki öt csónakból és egy jet skiről (!).
A szerdai az utóbbi évek rekordnapja a spanyol partoknál kimentett migránsok számát tekintve. A parti őrség szóvivője szerint az idén július végéig háromszor annyian érkeztek, mint a múlt év azonos időszakában: 7642-en, míg 2016-ban 2763-an.
A tengeri mentőszolgálat elmondása szerint a Cádizba eljutni akaró migránsok többsége az észak-afrikai – úgynevezett magrebi – térség valamelyik országának állampolgára, egy kis részük pedig fekete-afrikai.
A spanyol “útvonalon” feltehetően azért élénkül a migránsforgalom, mert Líbia és Olaszország között az utóbbi napokban sikerült fékezni áradatukat az észak-afrikai ország partjainál. Mindazonáltal az év eleje óta már csaknem 100 ezer migráns próbált meg tengeri úton Olaszországba jutni.
(MTI)