Szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tartanak ma Németországban.
A második világháború utáni 19. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására jogosult 61,5 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat.
A választáson 42 párt és 4828 jelölt indul.
A választás egyfordulós, érvényességi és eredményességi küszöb nincs.
Az első eredménybecslések közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.
Az arányosságra törekvő vegyes választási rendszer az egyéni körzetek és a tartományonként felállított pártlisták kombinációjából áll. A Bundestag - szövetségi gyűlés - tagjait általános, közvetlen és titkos szavazással választják meg négy évre, a képviselők mintegy fele közvetlenül, másik fele a pártokra országosan jutó szavazatok arányában listáról kerül a parlamentbe. Az alapesetben 598 tagú Bundestag képviselőinek száma a választási rendszer sajátosságai miatt változó, az úgynevezett kiegyenlítő mandátumok révén a 19. Bundestag létszáma elérheti a 700-at is.
A választást felvezető kampány főleg belpolitikai kérdésekről szólt, külpolitikai témák a migrációs válságon kívül ritkán kerültek szóba, az Európai Unió tervezett reformját egyik párt sem tárgyalta.
A szavazás előtti utolsó felmérések alapján a kormánypártok várhatóan gyengülnek, a kisebb pártok előretörnek, és az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet a Bundestagban.
Valamennyi felmérés azt mutatja, hogy leginkább a nagykoalíció, a CDU/CSU és az SPD közös kormányzásának folytatása vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek kormány tűnik valószínűnek.
Frissítés: Mutti leszavazott - egy "hip-hop párt" is indult
Délután három óra előtt nem sokkal Angela Merkel németországi kancellár leadta voksát férjével, Joachim Sauerrel. A The Local német kiadásának cikke szerint Merkelék nem a hazai körzetnek számító Mecklenburg-Nyugat-Pomerániában, hanem Berlinben voksoltak.
A cikk szerint a választáson egyébként egy hip-hop párt, a "Die Urbane – Eine Hip Hop Partei" is elindult, délután pedig a lap tudósítója Berlinben összefutott az egyik szavazókör előtt egy artistával, aki erre a pártra adta le a voksát.
A The Local cikke szerint délutánra a legsűrűbben lakott Nordrhein-Westfalen szövetségi tartományban (Észak-Rajna – Vesztfália) a részvételi adatok szerint többen voltak szavazni, mint a 2013-as szövetségi választáson. Berlinben is túllépték már a 2013-as részvételi adatokat, ám nem sokkal.
A Spiegel ugyanakkor élő blogján arról számolt be a választási iroda vezetőjére hivatkozva, hogy délután kettő óráig a választók 41,1 százaléka járult az urnák elé. 2013-ban ez a szám délután kettőkor már 41,4 százalék volt.
A választóhelyiségek este 6 órakor zárnak.
A nagyvárosokban viszont már nagyobb lett a választási kedv, mint 2013-ban, a hvg.hu a német hírügynökségre, a dpa-ra hivatkozva arról írt, hogy "Hamburgban például 37 százalék felett volt a részvétel 11 óráig, ami 2 százalékponttal több, mint legutóbb. Brémában ennél is nagyobb ugrást mutatnak az adatok. Münchenben a levélben szavazókkal együtt délre elérték az 57 százalékot. Négy éve 44-nél tartottak! Növekedésről számolt be Nürnberg és Stuttgart is" – olvasható a cikkben.
(MTI - Propeller nyomán)