Kampányt indított diszkrimináció miatt egy Nagy-Britanniában élő 35 éves lengyel férfi, mert Oxford grófságban egy horgászparadicsom bejáratánál ez van kiírva egy táblára:
Tilos a járműforgalom, lengyel és más kelet-európai horgászok belépése nem megengedett, gyerekek és kutyák sem léphetnek be.
A londoni Guardian tudósítója felhívta a brit cég központját Oxford grófságban, és ezt a választ kapta: most tél van, nem fogadunk horgászokat. A felirat továbbra is kint van, de kinek mi köze hozzá: ez magánterület!
Rado-Papiewski, aki évek óta él Nagy-Britanniában, a hatóságokhoz is fordult már ebben a furcsa diszkriminációs ügyben, de elutasították, mondván, magánterületen mindenki azt ír ki, amit akar.
"Van egy tízéves kisfiam. Imád horgászni. Mit mondjak neki?" – kérdi a lengyel férfi, aki nem hagyja annyiban a dolgot, országos kampányt indít a diszkrimináció miatt. A horgászok szövetsége támogatja, annak ellenére, hogy tisztában vannak vele: a diszkrimináció nem teljesen alaptalan. A lengyel és kelet-európai horgászok ugyanis a kifogott halat megsütik és megeszik, Nagy-Britanniában viszont vissza kell dobni a halat a vízbe, ha védett halfajról van szó.
A kelet-európai bevándorlókkal szemben fokozódott az ellenséges hangulat a Brexit-népszavazás után. Egy lengyel férfit agyon is vertek, pusztán azért, mert a kiejtése alapján megállapították London rossz hírű külvárosában, hogy a felmenői nem britek voltak. Akkor Boris Johnson külügyminiszter elutazott Varsóba, hogy megnyugtassa a lengyel közvéleményt: biztonságban van a lengyel kolónia Nagy-Britanniában. Több mint 800 ezer lengyel él jelenleg a szigetországban, ők alkotják a legnagyobb külföldi közösséget, megelőzve az indiaiakat. Sok brit munkás úgy érzi, hogy a lengyelek és más kelet-európaiak elveszik a munkáját, mert olcsóbban is elvállalnak sok mindent, amire a helyiek kevésbé hajlandók.
A Brexit-tárgyalások egyik kritikus pontja a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok ügye. A lengyel kormány abban reménykedik, hogy sok jó szakember hazatér, mert nem vállalja az életet a Brexit utáni Nagy-Britanniában. A varsói kormány reményei egyelőre nem váltak valóra: a döntő többség kivár. Van, aki már döntött, mint Rado Papiewski, a lelkes horgász. Ő mindenképp maradni és horgászni akar. Különösen a kisfiának akarja bebizonyítani, hogy a "demokrácia őshazájában" nem tilthatnak ki valakit egy horgászparadicsomból csak azért, mert Lengyelországban vagy más kelet-európai országban született.
(Guardian - HVG nyomán)