Guatemala áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe – jelentette be vasárnap Jimmy Morales, a közép-amerikai ország elnöke.
Zoom
Guatemala volt azon hét ország egyike, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetről. A közép-amerikai ország mellett Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek álltak ki Washington mellett. Az 193 tagú ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett csütörtökön fogadta el a Trump döntését semmissé nyilvánító határozatot. 21 ország nem volt jelen a szavazáson.
Zoom
Morales elnök a Facebookon közölte, hogy a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélését követően döntött úgy, hogy utasítja a külügyminisztériumot a lépésre, noha ennek gyakorlatba ültetésének nem közölte időpontját, ahogy Trump sem.
Donald Trump amerikai elnök – aki még a választási kampány idején ígérte meg, hogy Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosaként – a napokban azzal fenyegetőzött, beszünteti azon országok segélyezését, amelyek az ENSZ-ben az USA ellen szavaznak. Guatemala, Közép-Amerika egyik legszegényebb állama komoly amerikai segélyeket kap, s a pénz nélkül még tovább romlana az emberek életszínvonala.
Jeruzsálem hovatartozásának kérdése az arab-izraeli konfliktus egyik központi problémája. Izrael 1967-ben foglalta el az addig Jordániához tartozó Kelet-Jeruzsálemet, s azóta a három világvallás központjának számító várost tekinti az ország fővárosának. A világ országai változatlanul Tel-Avivot tartják a fővárosnak, s jelenleg egyetlen állam sem működtet nagykövetséget Jeruzsálemben.
Egyelőre csak Washington és Guatemalaváros jelezte szándékát arra vonatkozóan, hogy áthelyezi nagykövetségét.
Frissítés: a zsidók örülnek, a palesztinok csalódottak
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn üdvözölte Guatemala azon döntését, hogy áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.
"Isten áldjon, barátom, Jimmy Morales elnök, és Isten áldja országainkat, Izraelt és Guatemalát is!" - mondta a terrorállam miniszterelnöke pártja parlamenti frakciójának heti ülésén.
A Palesztin Hatóság hétfőn szégyenletes, törvénytelen és ellenséges lépésnek nevezte Guatemala döntését. Madzsdi al-Csalidi, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója a Jerusalem Post című izraeli lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy “ez egy csalódást keltő döntés, amely ellen politikai és diplomáciai eszközökkel kell fellépnünk”.
Matty Cohen, Izrael guatemalai nagykövete az izraeli katonai rádiónak elmondta: egyelőre nincs kitűzve, mikor helyezi át nagykövetségét a közép-amerikai állam, de az mindenképpen azt követően történik meg, hogy az Egyesült Államok átteszi saját diplomáciai képviseletét Jeruzsálembe. Amerikai illetékesek korábban úgy vélték, legalább két évet is igénybe vehet a költözés.
(MTI - HVG)