Riadalmat okozott a hamburgi szülők körében az érsekség bejelentése, miszerint a huszonegy helyi katolikus iskolából nyolcat bezárnak.
A hamburgi katolikus érsekség döntése pénzügyi problémákra vezethető vissza, mivel  az elmúlt évek alatt több mint nyolcvanmillió eurós adósságot halmozott fel.
Egy ilyen horderejű pénzügyi megvonás fájdalmas következményekkel jár a helyi lakosság számára – mondta pénteken Ansgar Thim hamburgi püspök. A katolikus iskolák bezárását a pénzügyi katasztrófa első lépésének nevezte, majd további megszorításokat vetített előre.
Nagyjából kilencezer diák tanul Hamburg katolikus oktatási intézményeiben. A nyolc iskola bezárása után a maradék tizenhárom intézményt megpróbálják olyan költségvetéssel és színvonalon működtetni, ami megakadályozhatja a jövőbeli pénzügyi megszorításokat. A diákok a várakozások szerint be tudják fejezni a tanulmányaikat a többi megmaradt intézményben, de további problémákat okozhat, hogy öt katolikus iskola már nem tud új diákokat átvenni.
Birgit Stöver, helyi CDU-politikus, a párt oktatási szóvivője a várost vezető SPD-Zöldek koalíciót vádolja, mert nem adtak elég pénzt működésre és felújításokra. Eközben csak a renovációk több számillió euróba kerülnének.
A szülők elkeseredettek, a szószólójuk, Henrik Lesaar elmondása szerint úgy érzik, az érsekség elárulta őket, és nem engedhetik meg, hogy a financiális krízis súlyos károkat tegyen a város katolikus iskolai életében.
Zoom
A hamburgi Ali imám-mecset
Európa leendő (?) uraira viszont mindig van pénz
Érdemes felidézni, hogy míg a 80 milliós adósság nagy csapás hamburgi keresztény nevelésre, csak 2016 első felében Németországban éppen ekkora összeget gyűjtött össze a német katolikus egyház a migránsok érdekében, amiből 50 millió eurót a jöttmentek hazai pátyolgatására költöttek.
Miközben az újeurópaiak Németországban is egyre gyarapodnak, az összlakosság csökken és öregszik, és a jelenlegi tendenciák alapján 2050-re 12,87 százalékkal csökken az ország népessége. A Visual Capitalist éppen a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy jövőre már a 60. életévüket betöltők száma magasabb lesz, mint a 30 év alattiaké. Nem lehet kérdés, hogy a fiatalabbak között azok vannak túlreprezentálva, akiknek az iskoláira és "integrálására" mindig lesz pénz.
(Kuruc.info - Deutsche Welle - Híradó nyomán)