Angela Merkel német kancellár egy interjúban a német belbiztonság kapcsán arról beszélt: nem kellene lenniük no-go zónáknak, de ettől még léteznek, és kell tenni ellenük valamit.
Zoom
Mutti a ramadánt ünnepli 2017-ben Berlinben (Fotó: dpa)
Az n-tv-nak adott interjút Angela Merkel német kancellár. A CDU és a kormányzás ügyeiről szóló interjúban többek között a német belbiztonság kérdései is előjöttek.
Merkel kifejtette: az államnak van joga az erőszak monopóliumához, és az államnak kell biztosítania, hogy az embereknek a köztereken joguk legyen a biztonsághoz. Szerinte a szabadságot akkor lehet megélni, ha a biztonságot is biztosítják hozzá.
"Das heißt, dass es zum Beispiel keine No-Go-Areas geben darf. Dass es keine Räume geben darf, wo keiner sich hintraut. Aber solche Räume gibt es. Die muss man dann auch beim Namen nennen und etwas dagegen tun."A riporter kapcsolódó kérdéséhez, hogy mit jelent a zéró tolerancia, úgy válaszolt Merkel: „Azt jelenti, hogy például nem létezhetnek no-go zónák. Hogy nincsenek olyan térségek, ahová senki nem mer bemenni. De léteznek ilyen térségek. Ezeket a nevükön kell nevezni, és valamit tenni ellenük. Úgy látom, Thomas de Maizière belügyminiszterként ezt jól is csinálta. De most azt is mondjuk, hogy egy rendőrségi mintatörvényt akarunk. Nem tudjuk elfogadni, hogy a különböző szövetségi tartományokban különböző biztonsági standardok léteznek”.
(N-tv - Mandiner nyomán)